Eventplatform: Sneltesten alleen voor grote evenementen inzetten
Het Eventplatform vindt dat alleen bij grote evenementen sneltesten moeten worden ingezet. Deze moeten dan gratis verstrekt worden om een tweedeling in de samenleving te voorkomen. Doorstroomlocaties zoals attractieparken, musea en dierentuinen hebben een andere aanpak nodig dan festivals en sportwedstrijden. Ook is het nodig om te benadrukken dat toegang met sneltesten tijdelijk van aard is en geen standaard wordt.
Vandaag bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor het wijzigen van de Wet publieke gezondheid (Wpg) om testbewijzen voor toegang in te kunnen zetten. In dat voorstel staat dat het rijk de kosten voor de opbouw van de testcapaciteit voor haar rekening neemt. Tot en met juni worden ook de kosten voor de test betaald. Daarna moeten gebruikers maximaal 7,50 euro voor een test betalen. Daarvoor is zowel binnen als buiten de Tweede Kamer veel weerstand.
Jongeren uit sociale isolement halen
Uit diverse onderzoeken blijkt de impact van alle Covid beperkingen op de mentale gezondheid van met name jonge mensen. Het sociale isolement door het wegvallen van indoor sportactiviteiten, onderwijs en ontspanning door o.a. culturele evenementen valt met name de jongeren zwaar. De evenementen & sportsector kan hier op een verantwoorde manier ontspanning bieden.
Capaciteit inzetten op evenementen zonder 1,5 meter
Wat de Alliantie en het Eventplatform betreft dient de beschikbare capaciteit dus vooral ingezet te worden bij gelegenheden waar in deze fase van de epidemie meer risico te verwachten is en die zonder testen in het geheel niet kunnen plaatsvinden: evenementen zonder ‘1,5 meter’. Het is van cruciaal belang dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om die grote en kleine evenementen, met loslating van de 1,5-meter eis, op de oorspronkelijke capaciteit door te kunnen laten gaan. Uiteraard met toepassing van aanvullende maatregelen om tot een aanvaardbaar risico te komen: een grootschalig toepassen van sneltesten.