D-reizen maakte al jaren verlies
De curatoren van D-reizen hebben hun eerste verslag gepubliceerd. Een document vol cijfers dat een interessant inkijkje biedt in het laatste jaar van het reisbedrijf. Een jaar met 29 miljoen euro verlies en slechts 26 miljoen euro omzet. Een jaar waar voor 43 miljoen euro aan vouchers werd uitgegeven. D-reizen laat 570.000 actieve klanten en 1.077 werknemers achter. De curatoren zijn nu op zoek naar kandidaten die het merk een doorstart willen geven.
D-reizen vroeg op 6 april zelf het faillissement aan. Het bedrijf (D-RT) was een van de grootste reisretailers van Nederland en handelde onder namen als D-reizen, VakantieXperts, Travelshop en Zonvaart Reizen.
Dramatische omzet
D-reizen heeft in 2020 slechts 25,8 miljoen euro omzet gerealiseerd. Dat staat in schril contrast met de omzet van ruim 500 miljoen euro in eerdere jaren. Het verlies liep daarmee op naar 29,2 miljoen euro in 2020. Het betreft hier overigens totale omzet; de omzet uit de commissie bedroeg in een normaal jaar 61 miljoen euro. In 2020 werd daarvan slechts 5 miljoen euro gerealiseerd.
Jaren van verlies
Ten tijde van het faillissement had D-reizen 285 winkels en 1.077 werknemers. Helaas was de kas zo goed als leeg en stond er op de gezamenlijke rekeningen slechts 3 miljoen euro waarvan er vanwege bankgaranties maar een half miljoen beschikbaar was. In het eerste coronajaar heeft D-reizen al afscheid genomen van ruim 300 medewerkers. Opvallend is dat D-reizen in zowel 2018 als 2019 verliezen moest incasseren van elk 2,1 miljoen euro. In 2018 werd nog een omzet van 568,3 miljoen euro gerealiseerd, in 2019 liep die al terug naar 537,8 miljoen euro.
Curatoren al eerder betrokken als stille bewindvoerders
Saillant detail is dat de huidige curatoren al eerder door de rechtbank waren aangesteld als zogenaamde stille bewindvoerders. In de periode 5 november 2020 tot en met 3 december 2020 hebben ze geprobeerd een regeling te treffen met de financiers van het bedrijf. Met name de Stichting Uniconsult en het Duitse moederbedrijf D-Raiffeisen Touristik Group GmbH. Toen dat niet bleek te lukken, zijn de werkzaamheden van de stille bewindvoerders (thans curatoren) per 3 december 2020 geëindigd. Ze hebben dus geen bemoeienis gehad met de verkoop van de naam D-reizen vlak voor het faillissement. Een transactie die door de curatoren inmiddels ongedaan is gemaakt.
Voor miljoenen aan vouchers uitgegeven
Volgens de curatoren viel het doek voor D-reizen nadat duidelijk werd dat het bedrijf slechts beperkt in aanmerking kwam voor financiering uit het voucherfonds. D-reizen had gerekend op 19 miljoen euro maar kon slechts aanspraak maken op 10 miljoen euro. Het bedrijf heeft 22.000 vouchers afgegeven met een SGR-garantie ter waarde van 43 miljoen euro. Daarnaast hebben 322 crediteuren nog een bedrag van 1,9 miljoen euro tegoed. De vorderingen van de Belastingdienst en UWV zijn nog niet bekend.
Wie koopt D-reizen?
De waarde van D-reizen is beperkt. Het bedrijf bezit gaan onroerend goed. Alle winkels werden gehuurd. Alleen het klantenbestand met circa 570.000 actieve klanten is wat waard. De curatoren onderhandelen met diverse kandidaten over een doorstart. TUI is al afgehaakt. Naar verluid wordt nog gesproken met Prijsvrij Vakanties, Rewe Reizen en Hillman Travel. Die laatste partij onderhandelt ook rechtsreeks met de familie van den Broek over de huur van 50 voormalige winkels van D-reizen. Het bedrijf wil daar onder eigen naam reizen gaan verkopen. Ook Rewe is vooral geïnteresseerd in een beperkt aantal winkellocaties.
Waar is het geld gebleven?
De curatoren gaan onderzoeken hoe D-reizen is omgegaan met alle gelden die ze sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben ontvangen. Het gaat dan om vouchergelden, terugbetalingen van luchtvaartmaatschappijen en subsidies. De crediteuren hebben zich inmiddels verenigd in een schuldeisersocommissie. De commissie zal bestaan uit drie leden te vormen uit vertegenwoordigers van ANVR; Belastingdienst en vakbonden.