Geplaatst op: 07-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kamer steunt testen voor toegang

Kamer steunt testen voor toegang
Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. Volgens Lips is gecontroleerde recreatie in de buitenlucht veilig. 

De regering wil met een wijziging van de Wet publieke gezondheid testen voor toegang mogelijk maken. Via een ministeriële regeling kan de regering dan testbewijzen inzetten voor toegang tot sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, restaurants en overige horeca, een en ander met inbegrip van doorstroomlocaties. Daarnaast kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) bij algemene maatregel van bestuur worden aangewezen om er met behulp van testbewijzen voor te zorgen dat aan meer studenten meer fysiek onderwijs gegeven kan worden

Tweedeling

In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over een tweedeling van de samenleving. Om activiteiten te ondernemen moeten gezonde mensen zich laten testen wat indruist tegen de persoonlijke vrijheid. Minister De Jonge ziet dat heel anders en ziet de wet juist als een instrument om beperkingen op te heffen en vrijheden terug te geven.

Kosten lager dan verwacht

In het debat werd ook duidelijk dat de kosten van testen voor toegang waarschijnlijk lager zullen uitvallen. Bij het bepalen van het budget was uitgegaan van een kostprijs per test van 30 euro, die is nu al gezakt naar 15 tot 20 euro. Ook worden naar verwachting minder testen gebruikt. De Jonge verwacht dat testen voor toegang tussen de 500 tot 700 miljoen euro gaat kosten. De Kamer is tegen een eigen bijdrage van de deelnemers. In de wet staat die mogelijkheid en die wilde minister De Jonge graag behouden. 

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de wetswijziging. De verwachting is dat er een meerderheid voor is. Daarna is de Eerste Kamer aan zet. De regeling kan naar verwachting begin juni ingezet worden. 

Weinig animo voor testen voor toegang

In de branche is niet veel animo voor het inzetten van testen voor toegang. Ook het publiek wil zich niet graag laten testen voor activiteiten die later ook nog kunnen worden ondernomen. Uit onderzoek van Libéma blijkt dat slechts 44% bereid is zich te laten testen voor een dagje uit. Als er dan ook nog voor de test moet worden betaald, daalt de bereidheid naar 21%. Dat er weinig animo is voor testen voor een dagje uit bleek wel toen De Efteling de pilot moest afblazen vanwege gebrek aan belangstelling. Van de ruim 90.000 abonnees wilden slechts 4.000 zich voor een dagje Efteling laten testen. 

Dierentuinen zonder testen open

Volgens Libémadirecteur Dirk Lips zijn doorstroomlocaties in de open lucht juist een deel van de oplossing en nadrukkelijk niet het probleem. In paginagrote advertenties in diverse dagbladen pleit Lips voor de openstelling van dierentuinen zonder testen vooraf. "Dierentuinen hebben in 2020 aangetoond dat -zonder testen vooraf- veilig en verantwoord bezoek mogelijk is. Bezoekersaantallen worden gereguleerd door middel van tijdsloten en spreiding is gecoördineerd door vaste looproutes. Crowdmanagers houden toezicht en spreken mensen aan om groepsvorming te voorkomen.” Tot slot meldt Lips dat dierentuinen volle parken en pleinen verantwoord kunnen ontlasten. 

Trefwoorden: attractieparken, dagrecreatie, cultuur, sport, corona

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.