Geplaatst op: 07-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kamer steunt testen voor toegang

Kamer steunt testen voor toegang
Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. Volgens Lips is gecontroleerde recreatie in de buitenlucht veilig. 

De regering wil met een wijziging van de Wet publieke gezondheid testen voor toegang mogelijk maken. Via een ministeriële regeling kan de regering dan testbewijzen inzetten voor toegang tot sport- en jeugdactiviteiten, culturele instellingen, evenementen, restaurants en overige horeca, een en ander met inbegrip van doorstroomlocaties. Daarnaast kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) bij algemene maatregel van bestuur worden aangewezen om er met behulp van testbewijzen voor te zorgen dat aan meer studenten meer fysiek onderwijs gegeven kan worden

Tweedeling

In de Tweede Kamer zijn veel zorgen over een tweedeling van de samenleving. Om activiteiten te ondernemen moeten gezonde mensen zich laten testen wat indruist tegen de persoonlijke vrijheid. Minister De Jonge ziet dat heel anders en ziet de wet juist als een instrument om beperkingen op te heffen en vrijheden terug te geven.

Kosten lager dan verwacht

In het debat werd ook duidelijk dat de kosten van testen voor toegang waarschijnlijk lager zullen uitvallen. Bij het bepalen van het budget was uitgegaan van een kostprijs per test van 30 euro, die is nu al gezakt naar 15 tot 20 euro. Ook worden naar verwachting minder testen gebruikt. De Jonge verwacht dat testen voor toegang tussen de 500 tot 700 miljoen euro gaat kosten. De Kamer is tegen een eigen bijdrage van de deelnemers. In de wet staat die mogelijkheid en die wilde minister De Jonge graag behouden. 

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de wetswijziging. De verwachting is dat er een meerderheid voor is. Daarna is de Eerste Kamer aan zet. De regeling kan naar verwachting begin juni ingezet worden. 

Weinig animo voor testen voor toegang

In de branche is niet veel animo voor het inzetten van testen voor toegang. Ook het publiek wil zich niet graag laten testen voor activiteiten die later ook nog kunnen worden ondernomen. Uit onderzoek van Libéma blijkt dat slechts 44% bereid is zich te laten testen voor een dagje uit. Als er dan ook nog voor de test moet worden betaald, daalt de bereidheid naar 21%. Dat er weinig animo is voor testen voor een dagje uit bleek wel toen De Efteling de pilot moest afblazen vanwege gebrek aan belangstelling. Van de ruim 90.000 abonnees wilden slechts 4.000 zich voor een dagje Efteling laten testen. 

Dierentuinen zonder testen open

Volgens Libémadirecteur Dirk Lips zijn doorstroomlocaties in de open lucht juist een deel van de oplossing en nadrukkelijk niet het probleem. In paginagrote advertenties in diverse dagbladen pleit Lips voor de openstelling van dierentuinen zonder testen vooraf. "Dierentuinen hebben in 2020 aangetoond dat -zonder testen vooraf- veilig en verantwoord bezoek mogelijk is. Bezoekersaantallen worden gereguleerd door middel van tijdsloten en spreiding is gecoördineerd door vaste looproutes. Crowdmanagers houden toezicht en spreken mensen aan om groepsvorming te voorkomen.” Tot slot meldt Lips dat dierentuinen volle parken en pleinen verantwoord kunnen ontlasten. 

Trefwoorden: attractieparken, dagrecreatie, cultuur, sport, corona

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.