Geplaatst op: 12-05-2021
Auteur: Marc Gerlings

Ondernemersorganisaties willen geen vertraging in Omgevingswet

Ondernemersorganisaties willen geen vertraging in Omgevingswet
Omgevingswet vormt het kader voor gebiedsontwikkeling.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien het liefst dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treedt. Maar dan moet wel het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) goed werken, en moeten gebiedsontwikkelingen in de tussentijd mogelijk blijven. Dat schrijven de ondernemingsorganisaties in een brief aan de Eerste Kamer, die komende dinsdag over de wet debatteert.

Valse start voorkomen

Inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022 moet verantwoord zijn om een valse start van het nieuwe stelsel te voorkomen, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarvoor is een ondernemersvriendelijk en goed werkend DSO nodig. Ondernemers moeten weten met welke regels zij straks rekening moeten houden. Ook moet het dan mogelijk zijn om via het DSO vergunningen aan te vragen en meldingen te doen.

Hoe verder met gebiedsontwikkeling?

In afwachting van voltooiing van het DSO moeten grote en kleine gebiedsontwikkelingen mogelijk blijven. Voor grote gebiedsontwikkelingen stellen de ondernemingsorganisaties voor om voorlopig desnoods nog gebruik te maken van de bestaande bestemmingsplannen. Kleine gebiedsontwikkelingen kunnen relatief snel gerealiseerd worden via zogenoemde buitenplanse omgevingsplannen.

Transitie in samenhang

De Omgevingswet is nodig om de energietransitie, de klimaatadaptie, bescherming van natuur en gezondheid, woningbouw en economische ontwikkeling duurzaam en in samenhang tot stand te brengen. Nu zijn er nog tientallen omgevingswetten en honderden uitvoeringsregels, veelal zonder samenhang.
Topics:Beleid
Trefwoorden: omgevingswet, gebiedsontwikkeling, beleid, recreatie, natuur, ondernemen

CELTH





||| Nieuws |||

05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriƫle commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.