Geplaatst op: 12-05-2021
Auteur: Marc Gerlings

Ondernemersorganisaties willen geen vertraging in Omgevingswet

Ondernemersorganisaties willen geen vertraging in Omgevingswet
Omgevingswet vormt het kader voor gebiedsontwikkeling.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien het liefst dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treedt. Maar dan moet wel het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) goed werken, en moeten gebiedsontwikkelingen in de tussentijd mogelijk blijven. Dat schrijven de ondernemingsorganisaties in een brief aan de Eerste Kamer, die komende dinsdag over de wet debatteert.

Valse start voorkomen

Inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022 moet verantwoord zijn om een valse start van het nieuwe stelsel te voorkomen, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarvoor is een ondernemersvriendelijk en goed werkend DSO nodig. Ondernemers moeten weten met welke regels zij straks rekening moeten houden. Ook moet het dan mogelijk zijn om via het DSO vergunningen aan te vragen en meldingen te doen.

Hoe verder met gebiedsontwikkeling?

In afwachting van voltooiing van het DSO moeten grote en kleine gebiedsontwikkelingen mogelijk blijven. Voor grote gebiedsontwikkelingen stellen de ondernemingsorganisaties voor om voorlopig desnoods nog gebruik te maken van de bestaande bestemmingsplannen. Kleine gebiedsontwikkelingen kunnen relatief snel gerealiseerd worden via zogenoemde buitenplanse omgevingsplannen.

Transitie in samenhang

De Omgevingswet is nodig om de energietransitie, de klimaatadaptie, bescherming van natuur en gezondheid, woningbouw en economische ontwikkeling duurzaam en in samenhang tot stand te brengen. Nu zijn er nog tientallen omgevingswetten en honderden uitvoeringsregels, veelal zonder samenhang.
Topics:Beleid
Trefwoorden: omgevingswet, gebiedsontwikkeling, beleid, recreatie, natuur, ondernemen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.