Ondernemersorganisaties willen geen vertraging in Omgevingswet
Omgevingswet vormt het kader voor gebiedsontwikkeling.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien het liefst dat de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking treedt. Maar dan moet wel het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) goed werken, en moeten gebiedsontwikkelingen in de tussentijd mogelijk blijven. Dat schrijven de ondernemingsorganisaties in een brief aan de Eerste Kamer, die komende dinsdag over de wet debatteert.
Valse start voorkomen
Inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022 moet verantwoord zijn om een valse start van het nieuwe stelsel te voorkomen, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Daarvoor is een ondernemersvriendelijk en goed werkend DSO nodig. Ondernemers moeten weten met welke regels zij straks rekening moeten houden. Ook moet het dan mogelijk zijn om via het DSO vergunningen aan te vragen en meldingen te doen.
Hoe verder met gebiedsontwikkeling?
In afwachting van voltooiing van het DSO moeten grote en kleine gebiedsontwikkelingen mogelijk blijven. Voor grote gebiedsontwikkelingen stellen de ondernemingsorganisaties voor om voorlopig desnoods nog gebruik te maken van de bestaande bestemmingsplannen. Kleine gebiedsontwikkelingen kunnen relatief snel gerealiseerd worden via zogenoemde buitenplanse omgevingsplannen.
Transitie in samenhang
De Omgevingswet is nodig om de energietransitie, de klimaatadaptie, bescherming van natuur en gezondheid, woningbouw en economische ontwikkeling duurzaam en in samenhang tot stand te brengen. Nu zijn er nog tientallen omgevingswetten en honderden uitvoeringsregels, veelal zonder samenhang.
Topics:Beleid
Trefwoorden: omgevingswet, gebiedsontwikkeling, beleid, recreatie, natuur, ondernemen