Inspiratiesessie 'Versterk maatschappelijke waarde toerisme'
Denk mee over waardevermeerdering
Het jaarlijkse Trendcongres Toerisme en Vrije tijd is omgezet naar een serie van een viertal online inspiratiesessies. In een uur word je helemaal bijgepraat over actuele trends voor toerisme en vrije tijd. De eerste Inspiratiesessie is op 10 juni tussen 12.30 en 13.30 en gaat over de maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie. De organisatie daagt vakgenoten uit om in waardevermeerdering te denken. De sessie heet dan ook ‘Versterk maatschappelijke waarde toerisme’.
Als de pandemie één ding duidelijk heeft gemaakt dan is het wel de grote maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie. Ineens was (het gebrek aan) mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding een ‘hot topic’ in het nieuws en aan de talkshowtafels. De gastvrijheidssector levert aan bestedingen op:
- 91 miljard euro
- 812.000 banen
- 4,4% BBP
Maatschappij groeit door toerisme en vrije tijd
De gastvrijheidssector draagt ook bij aan het succes van andere sectoren en levert een belangrijke bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen zoals geluk, kwaliteit van leven, leefbaarheid, trots en sociale cohesie. Waar die economische waarde jaarlijks wordt gekwantificeerd, is dat voor de maatschappelijke waarde nog niet gebruikelijk. Onderzoekers van CELTH hebben in opdracht van Gastvrij Nederland de economische waarde, de waarde voor de leefomgeving en de waarde voor sociale processen in beeld gebracht.
Maar wat betekent dat voor de sector? Waarop moeten overheden acteren voor een bloeiende sector? Wat is de rol van de brancheorganisaties, onderwijs en ondernemers? Daar komen antwoorden op, op 10 juni om 12.30.
Programma Versterk maatschappelijke waarde toerisme
3 + 3 format, 3 sprekers en 3 reportages
In ‘Versterk maatschappelijke waarde toerisme’ komen 3 sprekers live aan het woord vanuit de studio. In 3 films worden inspirerende initiatieven van ondernemers getoond. Bedrijven pakken de kansen op om maatschappelijke vraagstukken in hun beleving en exploitatie op te pakken. Onder meer Suzies Farm mixt de onderdelen tot een succesvolle kleine attractie.
12:30 Welkom door dagvoorzitter Marieke van Meurs
12:35 Keynote: Jeroen Klijs – Breda University of Applied Sciences
Door zijn onderzoeksrapport ‘Maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie’, laat Jeroen zien dat toerisme meerwaarde levert naast de roep om bezoekers en bestedingen.
12:50 Case 1:
12:55 Keynote: Ko Koens – Hogeschool Inholland
Wat is de balans tussen creatieve lokale economie en bewoners. Nederland ziet new urban tourism opkomen.
13:10 Case 2: TextielMuseum Tilburg. Museum met sociale rol als werkgever en broedplaats
13:15 Keynote: Nicolette Bolté – Saxion Hogeschool
Gebiedsontwikkelaar Weerribben-Wieden ziet de spanning tussen bezoek en natuur maar ook de meerwaarde van toerisme.
13:30 Case 3: Suzies Farm: leisure maar met liefde voor lokale landschap
13:35 Afsluiting
Organisatie
De INSPIRATIEsessies worden georganiseerd door de toeristische hogescholen van Breda University of Applied Sciences, Hogeschool Inholland, Saxion Hogeschool, NHL Stenden Hogeschool, HZ University of Applied Sciences en LOI hogeschool in samenwerking met het Kennisnetwerk Destinatie Nederland en NRIT.
Jeroen Klijs – Breda University of Applied Scienes
"Onderzoekers van CELTH, de samenwerking van Breda University of Applied Sciences (BUas), HZ University of Applied Sciences en NHL Steden University of Applied Sciences, hebben in opdracht van Gastvrij Nederland de maatschappelijke waarde van toerisme en recreatie in beeld gebracht. Daarbij is er onderscheid gemaakt tussen economische waarde, waarde voor de leefomgeving en waarde voor sociale processen. Het rapport benoemt de 25 belangrijkste waarde-indicatoren en beschrijft welke verantwoordelijkheden er liggen bij de verschillende partijen, waaronder overheden, brancheorganisaties, onderwijs en kennisinstellingen.”
Nicolette Bolté -Saxion Hogeschool
"Voor de komende jaren is het gebied opengezet als leerplaats en projectenrealisatie voor studenten. Ze bekijken hoe ze handen en voeten kunnen geven aan de samenwerkingen tussen stakeholders uit natuur, landbouw en toerisme om zo tot waardevolle cross-sectorale resultaten te komen.”