Community Toegankelijke Recreatie stuurt position paper naar informateur
De community Toegankelijke Recreatie heeft informateur Mariëtte Hamer de position paper Inclusief Recreëren aangeboden. De community roept het nieuwe kabinet op om in het regeerakkoord ook aandacht te besteden aan het levensdomein recreatie.
Volgens de indieners is recreëren meer dan een leuk tijdverdrijf. In het DRAMMA model spelen zes aspecten een rol bij onder andere de invulling van vrije tijd: onthechting, ontspanning, autonomie, meesterschap, iets betekenisvols doen en verbondenheid. Door te recreëren kunnen we ontmoeten, verbinden en ontdekken en werken we samen aan inclusie, aan een gastvrije samenleving waarin "het gewoon is dat we er zijn”.
Rol voor de overheid
Naast de primaire levensbehoeften zoals zorg, onderwijs, werk en inkomen heeft de overheid ook een belangrijke beleidsbepalende en stimulerende rol voor toegankelijke recreatie, zowel naar de samenleving als naar recreatieondernemers. De inclusieve samenleving is een van de ijkpunten van het hoofdlijnenakkoord. Recreatie maakt daar een onlosmakelijk onderdeel vanuit. Daar past een verantwoordelijke en stimulerende rol - ook financieel - van de overheid bij.
Aansluiting bij VN-verdrag
Een Actieplan ‘Inclusief Recreëren’ is daarin een passende eerste stap. En een adequate vertaling van de aangenomen motie van december 2019 (nummer 24.170/210), waarin staat dat alle ministeries een werkagenda moeten opstellen om hun aandeel in de implementatie van het VN-verdrag Handicap te realiseren.
De vier programma’s van het Actieplan Inclusief Recreëren:
- Programma ‘Bewustwording’
- Programma ‘Kennis & Vaardigheden’
- Programma ‘Informatie & Communicatie’
- Programma ‘Return on Investment’