Geplaatst op: 20-05-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Community Toegankelijke Recreatie stuurt position paper naar informateur

Community Toegankelijke Recreatie stuurt position paper naar informateur
Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

De community Toegankelijke Recreatie heeft informateur Mariëtte Hamer de position paper Inclusief Recreëren aangeboden. De community roept het nieuwe kabinet op om in het regeerakkoord ook aandacht te besteden aan het levensdomein recreatie.

Volgens de indieners is recreëren meer dan een leuk tijdverdrijf. In het DRAMMA model spelen zes aspecten een rol bij onder andere de invulling van vrije tijd: onthechting, ontspanning, autonomie, meesterschap, iets betekenisvols doen en verbondenheid. Door te recreëren kunnen we ontmoeten, verbinden en ontdekken en werken we samen aan inclusie, aan een gastvrije samenleving waarin "het gewoon is dat we er zijn”.

Rol voor de overheid

Naast de primaire levensbehoeften zoals zorg, onderwijs, werk en inkomen heeft de overheid ook een belangrijke beleidsbepalende en stimulerende rol voor toegankelijke recreatie, zowel naar de samenleving als naar recreatieondernemers. De inclusieve samenleving is een van de ijkpunten van het hoofdlijnenakkoord. Recreatie maakt daar een onlosmakelijk onderdeel vanuit. Daar past een verantwoordelijke en stimulerende rol - ook financieel - van de overheid bij.

Aansluiting bij VN-verdrag

Een Actieplan ‘Inclusief Recreëren’ is daarin een passende eerste stap. En een adequate vertaling van de aangenomen motie van december 2019 (nummer 24.170/210), waarin staat dat alle ministeries een werkagenda moeten opstellen om hun aandeel in de implementatie van het VN-verdrag Handicap te realiseren.

De vier programma’s van het Actieplan Inclusief Recreëren:

  • Programma ‘Bewustwording’
  • Programma ‘Kennis & Vaardigheden’
  • Programma ‘Informatie & Communicatie’
  • Programma ‘Return on Investment’
Link: https://toegankelijkerecreatie.nl/position-paper/
Topics:Beleid
Trefwoorden: inclusieve recreatie, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.