Geplaatst op: 07-06-2021
Auteur: NRIT redactie

Neder-Germaanse Limes dicht bij titel Werelderfgoed

Neder-Germaanse Limes dicht bij titel Werelderfgoed
Op enkele locaties zijn replica\'s gebouwd van de wachttorens langs de Limes.
De Neder-Germaanse Limes is een stap dichterbij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij het positieve advies van ICOMOS (the International Council on Monuments and Sites). Vaak wordt dat advies overgenomen. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité op de Werelderfgoedconventie in China uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hiervoor hebben de drie provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de hun hierbij betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht. Zo hebben zij samen dit unieke erfgoed behouden en toegankelijk gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek. Het deel van de Neder-Germaanse Limes loopt vanaf de kust bij Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz.

Internationaal

In januari 2020 werd het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes, in Parijs aangeboden aan UNESCO. afgelopen vrijdag heeft ICOMOS, dat vooral bekend is als Erfgoed en cultuur adviseur van UNESCO haar positieve advies uitgebracht. Het nominatiedossier werd sinds 2014 voorbereid binnen de Nederlandse Limes Samenwerking waarin rijk, provincies en betrokken gemeenten vertegenwoordigd zijn. Voor het nominatiedossier is er met Duitsland samengewerkt, aangezien een deel van de Neder-Germaanse Limes in Duitsland ligt.

Bij onze oosterburen is een andere deel van de Limes, de Boven-Germaanse Raetische Limes eerder toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. In juli zal het comité ook beslissen of het gedeelte van de Donau-Limes, dat loopt van Zuid-Duitsland via Oostenrijk, Slowakije naar Hongarije wordt toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

Romeinse beschaving

De Neder-Germaanse Limes is onderdeel van de vroegere noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In Nederland loopt deze langs de loop van de rivier de Rijn. Van Katwijk aan Zee in Zuid-Holland via Utrecht en Gelderland tot aan Remagen in Duitsland. Langs deze riviergrens bouwden de Romeinen 2000 jaar geleden forten (Castella) en wachttorens. Ook legden ze wegen, kanalen en havens aan. Hiermee brachten de Romeinen techniek en innovatie naar de lage landen. Mede dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken provincies en gemeenten is er in Nederland nu nog veel van deze oude beschaving te bewonderen.

Langs de Limes, maar ook op andere plekken vinden archeologen nog regelmatig Romeinse resten op verschillende plekken in Nederland.

Grootste archeologische monument van Europa

De Limes is het grootste archeologische monument van Europa. Het loopt van Engeland (Hadrian’s Wall) via Nederland en Duitsland, over de Donau-landen naar de Zwarte Zee. Uiteindelijk vervolgt het zelfs zijn weg via het Midden-Oosten naar de Sahara (in Libië).
Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: Limes, erfgoed, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.