Geplaatst op: 21-06-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederland weer open op 1,5 meter

Nederland weer open op 1,5 meter
Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

Nu het met de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de goede kant opgaat en 9 miljoen mensen (deels) zijn gevaccineerd, kan Nederland weer grotendeels open. Het kabinet heeft voor zaterdag 26 juni stap vier van het openingsplan aangekondigd.

De basisregels blijven gehandhaafd en dat betekent dat 1,5 meter afstand houden de norm blijft. Wel vervalt de mondkapjesplicht grotendeels. Alleen in locaties waar de 1,5 meter echt niet kan worden gehandhaafd moet een mondkapje worden gedragen. Dat geldt voor het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen. 

Gratis testen voor vakantie

Voor de reisbranche goed nieuws dat reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen zich gratis kunnen laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. ANVR reageert verheugd en stelt dat de reisbranche met de beduidend meer vertrouwen naar komende zomer kijkt. Toch blijft overheidssteun voor de reisbedrijven nodig. 

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Wij zijn blij voor onze reisondernemers die het water aan de lippen staat en voor de consumenten die menig vakantie in het water zagen vallen dat Europa nu steeds meer geel kleurt en vanaf 1 juli hopelijk helemaal geel zal zijn. Eindelijk kunnen onze reisondernemingen weer doen waar zij goed in zijn: reizen organiseren voor de vakantieganger of de zakenreiziger."   

Alle locaties open op 1,5 meter

Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden maar wel met bijzondere voorwaarden. Zo moeten gasten geplaceerd worden met onderling anderhalve meter afstand. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit. Een coronatoegangsbewijs kan worden verkregen door testen voor toegang, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs.  Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen. 

KHN is enorm blij dat het merendeel van de restricties per 26 juni wordt losgelaten. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de wensen die KHN de afgelopen weken heeft aangekaart. Ook komt er na ruim een jaar eindelijk perspectief voor Clubs & Nightlife bedrijven; vanaf volgende week zaterdag mogen zij weer open, maar wel mét coronatoegangsbewijzen. Nu is cruciaal dat de laatste coronamaatregelen en -restricties zo snel mogelijk komen te vervallen, zodat ondernemers deze zomer kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie.

Evenementen weer mogelijk

Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen worden. 

Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan. Ook hier is het coronatoegangsbewijs een belangrijk instrument om op 100% van de capaciteit te draaien en de 1,5 meter los te laten. De eerste 4 weken, tot 28 juli, zijn evenementen van maximaal 24 uur mogelijk en geldt een maximum van 25.000 bezoekers per dag. Een overnachting is toegestaan als dat binnen het tijdvak van 24 uur valt. Na vier weken, als er nog meer mensen zijn gevaccineerd en de besmettingscijfers naar verwachting verder zijn gedaald, vervallen deze beperkingen en zijn meerdaagse evenementen met overnachting(en) ook weer mogelijk. Met de huidige planning is dit vanaf 29 juli. 

Trefwoorden: corona, crisis, beleid, reisbranche, reizen, toerisme, vakanties, horeca, evenementen, attractieparken

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.
23/12/24
Pride Amsterdam kiest voor Love in 2025
Voor Pride 2025 in Amsterdam staat het thema LOVE centraal, niet alleen als symbool van romantiek, maar ook als fundament voor verbinding, begrip en solidariteit. Liefde boeit, bindt, steunt en overwint.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
13/12/24
Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.
06/12/24
Kerststad Valkenburg viert internationale erkenning
Kerststad Valkenburg is uitgeroepen tot de 7e beste kerstmarkt van Europa door European Best Christmas Markets. Bovendien is Valkenburg wederom bekroond als Beste Kerstmarkt van Nederland en heeft het voor het tweede jaar op rij de award voor Beste Kerstparade van Europa gewonnen. Als kers op de taart staat Valkenburg weer in de prestigieuze CNN-lijst van 'European towns and cities that look like Christmas'.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.