Ondanks corona meer horeca in Nederland
Afbeelding van bridgesward via Pixabay Ondanks de coronacrisis telde Nederland begin meer horecabedrijven dan een jaar eerder. Opvallend was dat er meer horecabedrijven werden opgericht dan een jaar eerder, daarentegen was het aantal opheffingen ook hoger. Per saldo resulteerde dat in een groei van 5%. Sterk groeide het aantal bedrijven in de evencatering (+15%) en in de verhuur van vakantiehuisjes (+10%). Het aantal cafés daalde met 3%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Nederland telde begin 2021 in totaal 72.200 horecabedrijven, 5% meer dan een jaar eerder. Het aantal horecavestigingen steeg omdat er ruim 7.500 horecavestigingen opgericht, terwijl er 5.000 werden opgeheven. De pandemie heeft de jarenlange groei van het aantal horecabedrijven niet gebroken. In 2006 waren er nog maar 43.500 horecabedrijven in ons land. Groei in kantines, catering, vakantiehuisjes, hotels en restaurantsVooral het aantal kantines en cateringbedrijven nam sterk toe, met 13% ten opzichte van 2019. Binnen deze groep laat echter alleen de eventcatering een stijging zien (15%). Verder steeg het aantal vestigingen in de verhuur van vakantiehuisjes met ruim 10% relatief sterk naar 2.333. Ook nam het aantal hotels (8%), en restaurants en andere eetgelegenheden (3%) toe. Het aantal kampeerterreinen groeide heel licht, er kwamen 36 kampeerterreinen bij wat het totaal op 2.162 bracht. Krimp in cafes en overige logiesverstrekkingAndere sectoren binnen de horeca kenden daarentegen een krimp in 2020. HZo nam het aantal cafés af met 3%, en daalde daarmee voor het eerst sinds het begin van de start van dit onderzoek (2007) onder de 10.000. Verder daalde het aantal vestigingen binnen de ‘overige logiesverstrekking’, met 8%. Met 500 vestigingen is dit echter een relatief kleine groep binnen de horeca. Horecadichtheid groeitIn 80% van de Nederlandse gemeenten steeg in 2020 het aantal horecavestigingen per duizend inwoners. Onder de 25 grootste gemeenten nam de horecadichtheid%ueel gezien het sterkst toe in Leiden (11%), Eindhoven en Almere (beide bijna 9%). Op provinciaal niveau was de toename het sterkst in Flevoland (8%) en Noord-Holland (6%).
Link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/25/toename-aantal-horecavestigingen-ondanks-corona
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, horeca, bungalowparken, vakantieparken, campings, kampeerterreinen, hotels, cafés, restaurants, catering, kantines
|
|
23/12/24
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
|
23/12/24
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
|
18/12/24
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
|
12/12/24
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
|
10/12/24
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
|
09/12/24
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
|
05/12/24
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
|
04/12/24
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
|
|
27/01/25
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
|
12/02/25 t/m 13-02-25
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
|
|