Procedure tegen de Staat door kleine reisondernemer om TVL
Duikbedrijf start procedure tegen de Staat voor TVL.
Vandaag wordt een bodemprocedure aangekondigd tegen de Nederlandse overheid om met terugwerkende kracht alsnog TVL en annuleringschadevergoeding toe te kennen aan één van de gedupeerden uit een specifieke groep ondernemers binnen de reisbranche. Aanleiding hiervoor is de ongelijke behandeling door de overheid met betrekking tot het toekennen van de TVL en de daaraan gekoppelde compensatie van de annuleringsschade.
Sinds de uitbraak van de pandemie variëren de omzetverliezen bij de kleinschalige reisorganisaties en zelfstandig reisadviseurs van 85 tot zelfs 100%. Uitzicht op een snel herstel is er voor deze groep niet. Men is afhankelijk van de wereldwijde ontwikkelingen en overheden en de daaruit voortvloeiende reisadviezen en kleurcodes. De schade die deze groep ondernemers vanaf begin 2020 heeft geleden is aanzienlijk en de overheid ziet deze groep volledig over het hoofd.
TVL
De meeste reisondernemers komen niet in aanmerking voor TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten), omdat zij vanuit huis werken en hun kantoor geen aparte opgang heeft. De overheid heeft voor andere branches een uitzondering gemaakt met betrekking tot de vereiste van een eigen opgang, maar wil deze uitzondering niet maken voor de reisbranche.
Reisadviseur Terry van den Berg, een van de ondernemers die het voortouw neemt in de juridische procedure richting de staat: "Dit is in strijd met het gelijkheidsbeginsel.” De groep kleine reisondernemers (verantwoordelijk voor circa 10% van de landelijke omzet in de reisbranche) is daarom van mening dat zij met terugwerkende kracht recht heeft op TVL. En ook op de daaraan gekoppelde compensatie van de annuleringsschade.
Annuleringsschade
Naast de vaste lasten heeft de reisbranche ook te maken met omvangrijke kosten door de annulering van reizen. Door de Europese Wetgeving Pakketreizen zijn alle reisorganisatoren, dus ook de kleine reisondernemers, volledig verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van de reis, ook financieel. Omdat dit inhoudt dat de consument in alle gevallen schadeloos moet worden gesteld. Ook als de reisondernemer de kosten uit het buitenland niet terugkrijgt, lijdt de reisbranche vele honderden miljoenen euro's schade.
Een schrijnend voorbeeld is het bedrijf Vakantieduiker van ondernemer Iduna ter Schegget: "Ik heb door annuleringen en terugbetaling aan mijn klanten een extra lening moeten afsluiten van meer dan € 300.000. Ik kom niet in aanmerking voor TVL en tegemoetkoming van de annuleringsschade. Ik zal er de komende jaren alles aan moeten doen om de leningen aan de bank af te lossen.” Vandaag gaat er uit haar naam een sommatie uit naar de staat.
Geen resultaat
Sinds april, na het starten van een petitie door ReisAdviseurs Nederland, zet Van den Berg zich met enkele andere kleine reisondernemers in om in Den Haag aandacht te vragen voor de situatie. Maar naast de lobbywerkzaamheden van onder meer brancheorganisaties ANVR en VvKR hadden ook hun gesprekken met Koolmees, Hoekstra en Keijzer geen resultaat.
Door de kamerleden Mustafa Amhaouch (CDA), Thierry Aartsen (VVD) en anderen is een motie ingediend uit naam van de kleinschalige reisorganisaties en zelfstandig reisadviseurs voor een compensatie van de annuleringsschade. De motie werd aangenomen met 149 van de 150 stemmen. Echter, door de koppeling aan de TVL met vestigingsvereisten komt 80% van de kleine reisondernemers niet in aanmerking voor deze compensatie, omdat zij vanuit huis werken en geen aparte opgang hebben. En dat terwijl deze compensatie juist voor hen bedoeld is.
"We hebben alles geprobeerd wat binnen onze macht ligt om de overheid te overtuigen van het onrecht dat ons wordt aangedaan. Doordat het gewenste resultaat uitbleef, zien wij geen andere oplossing meer dan de gang naar de rechter,” aldus Terry van den Berg. Brancheorganisaties ANVR en VvKR ondersteunen deze actie.
Topics:Beleid, Reis & vervoer
Trefwoorden: TVL, reizen, corona, steun, annulering, beleid