Nieuw keurmerk Duurzaam Gastvrij gelanceerd
Stichting KMVK, bekend van de Green Key en Blauwe Vlag, heeft vandaag in Drimmelen een nieuw keurmerk gepresenteerd. De uitreiking van het eerste keurmerk Duurzaam Gastvrij vond plaats op een elektrisch aangedreven partyboot van rederij De Zilvermeeuw door Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.
Duurzaam Gastvrij is vooral gericht op bedrijven in de vrijetijdssector die geen logies aanbieden. KMVK was genoodzaakt een nieuw keurmerk in het leven te roepen omdat de internationale organisatie van de Green Key zich wil blijven richten op logiesverstrekkers. Bij de start zijn al 25 bedrijven onder het nieuwe keurmerk gecertificeerd. Directeur Erik van Dijk van KMVK hoopt op termijn 700 tot 1.000 Nederlandse vrijetijdsbedrijven bij Duurzaam Gastvrij aan te sluiten.
Duurzame wereld keihard nodig
Volgens Werner Schouten is het nieuwe keurmerk "een baken in de mistige vrijetijdsindustrie die ons loodst naar een duurzame haven". Een meer duurzame wereld is volgens Schouten hard nodig: "We liggen helemaal niet op koers om gevaarlijke klimaatverandering te keren. In plaats van maximaal 1,5 graad opwarming koersen we eerder af op 3 graden opwarming. Drastische actie is nu nodig.” Schouten vindt dat duurzaam ondernemen moet doordringen in de haarvaten van de vrijetijdsindustrie. "Duurzaam opereren is niet zozeer een technische maar vooral een sociale innovatie. Een duurzame wereld begint en eindigt bij mensen. We moeten daarom inzetten op een duurzame attitude.”
Zusje van Green Key
Van Dijk noemt Duurzaam Gastvrij het Nederlandse zusje van Green Key. Het nieuwe keurmerk is dan ook gebaseerd op Green Key. De 25 reeds gecertificeerde bedrijven zijn actief als zwembad, bibliotheek, charter/passagiersvaart en wellness/sauna accommodatie. Green Key is al 20 het keurmerk voor hotels, kampeerbedrijven, bungalowparken, congreslocaties en restaurants. Duurzaam Gastvrij is bedoeld voor alle andere bedrijven in de vrijetijdssector.
Certificering
Voor de certificering gaat een Green Team samen met een deelnemend bedrijf aan de slag om te bedenken: wat kunnen we vergroenen in aanwezige bouwmaterialen, F&B, waar kunnen we duurzamere verlichting aanbrengen, op welke plekken kunnen we de waterdoorstroom verminderen, hoe kan ik circulair inkopen? En dit alles, met in het achterhoofd, dat de bezoeker aan de accommodatie niet inlevert op comfort en kwaliteit.
Duurzaam Gastvrij is dé tool om hiermee aan de slag te gaan! Door middel van het certificatiesysteem van het keurmerk voert de ondernemer op verschillende facetten binnen zijn organisatie, duurzaamheid toe. Er worden verplichte normen gesteld én optionele die uiteindelijk het niveau Brons, Zilver of Goud bepalen.
Over Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit
Stichting KMVK voegt met het keurmerk Duurzaam Gastvrij een nieuw belangrijk label toe aan een prominente rij duurzaamheidskeurmerken die de stichting al beheert: Green Key hét internationale duurzaamheidskeurmerk voor toeristische accommodaties en Blauwe Vlag de onderscheiding voor schone en veilige jachthavens én stranden. Stichting KMVK is een samenwerkingsverband van HISWA-RECRON, Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en de ANWB.