Toeristische sector kijkt naar verduurzaming waterverbruik
Vier Zeeuwse ondernemers gaan samen met NV Economische Impuls Zeeland en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme kijken naar de mogelijkheden voor duurzaam en circulair watergebruik in de recreatiesector. Het demonstratieproject heeft hiervoor subsidie ontvangen via Zeeland in Stroomversnelling.
Lagere milieubelasting en minder watergebruik
Zeeland trekt jaarlijks veel toeristen. Dat geeft een economische impuls aan de regio, maar leidt ook tot druk op de watervoorziening en het watergebruik. Zeker in perioden van droogte. De pilots in het project richten zich op diverse methoden van watergebruik en dragen hiermee bij aan een lagere milieubelasting, verminderd en efficiënter watergebruik, maar ook hergebruik van water.
Van in het zwembad naar door het toilet
Op Camping & Villapark de Paardekreek (Kortgene) wordt gekeken of ze zwembadwater kunnen hergebruiken voor sanitaire voorzieningen. Camping Weltevreden (Zoutelande) kijkt op hun beurt naar het filteren van ijzer en zout uit regenwater en grondwater om dit water te gebruiken voor o.a. het doorspoelen van de toiletten. In Serooskerke wil Camping Olmenveld medicatieresten filteren uit het afvalwater, zodat dit water hergebruikt kan worden door omliggende landbouwbedrijven. Tenslotte wil Strandcamping Groede (Groede) een oplossing ontwikkelen om douchewater van privésanitair op de campingplaatsen circulair te hergebruiken.
Onderzoek naar beleving gasten
Kunnen gasten nog wel een vakantiegevoel hebben ondanks deze verduurzamingsstappen? HZ Kenniscentrum Kusttoerisme doet tijdens de pilots onderzoek naar de vakantiebeleving van de gast: wat merken zij van de pilots en welke invloed heeft dit op hun vakantiebeleving? Ook kijken ze naar de bewustwording bij gasten. Gaan gasten bijvoorbeeld bewuster om met waterverbruik als ze zien dat ondernemers dat ook doen? En zo ja, nemen ze dat bewuste watergebruik mee naar huis?
Over de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling
De subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling komt voort uit het gelijknamige investeringsprogramma. De regeling is tot stand gekomen met bijdragen vanuit het Rijk, de Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland. Het doel van de 'aanjaaggelden' is om de economische clusters in Zeeland duurzaam te versterken. De regeling wordt medegefinancierd vanuit de Regio Deal Zeeland.
Het pilotproject loopt tot juli 2023. Opgedane kennis uit het project wordt gedeeld met de sector. Impuls Zeeland is penvoerder van het project.