Geplaatst op: 08-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Oproep voor gemeenteraadsverkiezingen 2022: vitale waarden landgoederen en kastelen waarderen en borgen

Oproep voor gemeenteraadsverkiezingen 2022: vitale waarden landgoederen en kastelen waarderen en borgen
Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 roepen stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL), de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen (VPHB) lokale politieke partijen op om in hun verkiezingsprogramma’s de vitale waarden van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (KBL) te benoemen, te waarderen en te borgen. 

Van de circa 62.000 rijksmonumenten hebben er 1.400 een overwegend groen karakter. Vaak zijn dit historische buitenplaatsen, landgoederen, tuinen en parken maar ook begraafplaatsen en stadsparken. Alleen al de 551 rijksbeschermde historische buitenplaatsen omvatten in totaliteit al meer dan 18.000 hectaren historisch groen. Samen representeren zij een lange en indrukwekkende geschiedenis. Dit erfgoed geeft ons landschap een uniek en  eigen karakteristiek binnen Europa, een invoelbare verbintenis met het verleden en vooral een fundament waarop dikwijls streekeigen elementen rusten. Deze waarden zijn van vitale betekenis voor de economie, sociaal-maatschappelijk engagement, gezondheid van de mens, toerisme en recreatie, klimaat en biodiversiteit.

Onder meer wordt in de oproep vermeld dat iedere euro die in een kasteel of landgoed wordt geïnvesteerd, de maatschappij 3,5 euro oplevert. Verder wordt de grote waardering van toeristen en bezoekers van kastelen en landgoederen. Daarbij wordt de samenwerking genoemd met regionale bureaus voor toerisme die campagnes maken rondom dit thema. Hoe groot die waardering is, wordt niet gespecificeerd. 

Topics:Beleid, Cultuur
Trefwoorden: verkiezingen, politiek gemeenteraad 2022, kastelen, buitenplaatsen, landgoederen, erfgoed

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.