Geplaatst op: 08-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie

Is de oplossing genoeg voor de toekenning van de titel UNESCO werelderfgoed?

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Fort Honswijk, onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
In de aanloop naar de vergadering over het werelderfgoed tweede helft juli staat de nominatie van de Hollandse Waterlinie onder hoogspanning. Een rapport van een adviescommissie van UNESCO over erfgoed (ICOMOS) is kritisch over de nauwe grenzen die om de Hollandse Waterlinie gelegd zijn. Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.
.
Niet alleen ICOMOS stelt vraagtekens bij het handelen van gemeenten en provincies bij de begrenzing van dit erfgoed. Ook de Raad van State heeft zich recent in een paar uitspraken kritisch uitgelaten over de bescherming van de Waterlinie in besluiten over ruimtelijke ordening. Op 23 juni werd een woningbouwproject in Woudrichem door de Raad van State afgekeurd wegens aantasting van zicht op de Waterlinie. Een besluit over een bestemmingsplan bij het Amsterdam Rijnkanaal (gemeente Nieuwegein) werd op 17 juni door de hoogste bestuursrechter geschorst, onder meer wegens onzorgvuldig omgaan met de Waterlinie. Het gaat hier om een voorgestelde uitbreiding van bedrijventerrein Het Klooster. Volgens appellanten (waaronder buitenplaats Heemstede) gaat hiermee de open ruimte verloren waarin de samenhang van inundatiegebied en linie nu nog goed zichtbaar is.

Bijzonder aan dit deel van het Amsterdam Rijnkanaal is dat zich hier de Plofsluis bevindt. Volgens appellanten komt een uniek historisch monument als de Plofsluis alleen tot zijn recht als er aan beide kanten van het kanaal open ruimte is. De Plofsluis moest er komen toen kort voor WOII het kanaal werd gegraven, dwars door een groot inundatiegebied heen. Als je de Waterlinie daar niet kon sluiten lukte het onder water zetten niet meer. Daarom de Plofsluis: een flinke ontploffing en een grote massa puin sluit het kanaal af. Vandaar dat aan beide kanten van het kanaal open ruimte moet blijven – zo stellen de appellanten – om de functie van de plofsluis te kunnen begrijpen. 

Ook de adviescommissie ICOMOS, die positief is over het openhouden van het gebied Laagraven, heeft zich in haar advies kritisch over mogelijke uitbreidingen van bebouwing aan de zuidzijde uitgelaten. Nu het bestemmingsplan geschorst is een aanpassing die de nominatie meer recht doet denkbaar, meldt appellant Buitenplaats Heemstede.

Trefwoorden: werelderfgoed, Nieuwegein, beleid, bouw

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
DierenPark Amersfoort opent nieuwe Chimpanseevallei
DierenPark Amersfoort heeft de deuren geopend van haar nieuwste themagebied: de Chimpanseevallei. Bezoekers kunnen nu oog in oog staan met deze bijzondere primaten in een volledig vernieuwde omgeving.
06/12/24
Beekse Bergen opent tropisch binnenspeelparadijs: Speelland Indoor
Beekse Bergen breidt deze winter uit met een nieuwe attractie: Speelland Indoor. Speelland Indoor bevindt zich op het terrein van Speelland Beekse Bergen, waar bezoekers in het voorjaar en de zomer kunnen genieten van dagrecreatie rond het Victoriameer.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
29/11/24
Exclusief voor leden
Tweede editie van Light Safari na eerste succesvolle editie
De tweede editie van Light Safari in Safaripark Beekse Bergen is van start gegaan. Vorig jaar trok het evenement meer dan 185.000 bezoekers en dit jaar belooft het nog spectaculairder te worden.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optimaal gebruik van de recente overvloedige regenval door het opgevangen water te gebruiken voor de beregening van de vele overdekte leefwerelden van de dieren.
19/11/24
Exclusief voor leden
Tien keer Warme Winteravonden in DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort brengt voor het eerst 10 winterse avonden tot leven tijdens de Warme Winteravonden. Deze zijn geprogrammeerd van 21 tot en met 30 december 2024 en in het nieuwe jaar van 2 tot en met 4 januari 2025.
19/11/24
Start Bouw Ngyuwe bij ZooParc Overloon
ZooParc Overloon is begonnen met de bouw van Ngyuwe, het grootste expeditiegebied in de geschiedenis van het park. Ngyuwe neemt bezoekers mee naar het hart van tropisch Afrika.