Geplaatst op: 08-07-2021
Auteur: Marc Gerlings

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie

Is de oplossing genoeg voor de toekenning van de titel UNESCO werelderfgoed?

Bouwplannen in strijd met UNESCO nominatie Hollandse Waterlinie
Fort Honswijk, onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
In de aanloop naar de vergadering over het werelderfgoed tweede helft juli staat de nominatie van de Hollandse Waterlinie onder hoogspanning. Een rapport van een adviescommissie van UNESCO over erfgoed (ICOMOS) is kritisch over de nauwe grenzen die om de Hollandse Waterlinie gelegd zijn. Op twee locaties zat de ontwikkeling van woningbouw en industrie te dicht op de waterlinie. Dit is in de planfase tegengehouden en nu is het afwachten of de UNESCO dit als een voldoende oplossing ziet voor de nominatie.
.
Niet alleen ICOMOS stelt vraagtekens bij het handelen van gemeenten en provincies bij de begrenzing van dit erfgoed. Ook de Raad van State heeft zich recent in een paar uitspraken kritisch uitgelaten over de bescherming van de Waterlinie in besluiten over ruimtelijke ordening. Op 23 juni werd een woningbouwproject in Woudrichem door de Raad van State afgekeurd wegens aantasting van zicht op de Waterlinie. Een besluit over een bestemmingsplan bij het Amsterdam Rijnkanaal (gemeente Nieuwegein) werd op 17 juni door de hoogste bestuursrechter geschorst, onder meer wegens onzorgvuldig omgaan met de Waterlinie. Het gaat hier om een voorgestelde uitbreiding van bedrijventerrein Het Klooster. Volgens appellanten (waaronder buitenplaats Heemstede) gaat hiermee de open ruimte verloren waarin de samenhang van inundatiegebied en linie nu nog goed zichtbaar is.

Bijzonder aan dit deel van het Amsterdam Rijnkanaal is dat zich hier de Plofsluis bevindt. Volgens appellanten komt een uniek historisch monument als de Plofsluis alleen tot zijn recht als er aan beide kanten van het kanaal open ruimte is. De Plofsluis moest er komen toen kort voor WOII het kanaal werd gegraven, dwars door een groot inundatiegebied heen. Als je de Waterlinie daar niet kon sluiten lukte het onder water zetten niet meer. Daarom de Plofsluis: een flinke ontploffing en een grote massa puin sluit het kanaal af. Vandaar dat aan beide kanten van het kanaal open ruimte moet blijven – zo stellen de appellanten – om de functie van de plofsluis te kunnen begrijpen. 

Ook de adviescommissie ICOMOS, die positief is over het openhouden van het gebied Laagraven, heeft zich in haar advies kritisch over mogelijke uitbreidingen van bebouwing aan de zuidzijde uitgelaten. Nu het bestemmingsplan geschorst is een aanpassing die de nominatie meer recht doet denkbaar, meldt appellant Buitenplaats Heemstede.

Trefwoorden: werelderfgoed, Nieuwegein, beleid, bouw

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.