Evementenorganisatoren willen gedegen onderzoek naar uitbraken
De Alliantie van Evenementenbouwers vraagt de politiek niet te snel conclusies te trekken naar aanleiding van de berichtgeving rondom het Verknipt Festival in Utrecht. De alliantie pleit voor gedegen onderzoek en heeft zelf nog veel vragen.
Het RIVM heeft 14 juli een inventarisatie gepubliceerd van recente uitbraken bij evenementen. Van de 18 eventdagen in de buitenlucht met 5.000 of meer bezoekers onder het regime van Testen voor Toegang telden de GGD’s 7 clusters met in totaal 1.636 besmettingen tot nu toe.
Veel uitbraken op goed georganiseerd evenement
Gelinkt aan het Utrechtse buitenfestival telde de GGD meer dan 900 besmettingen verdeeld over twee festivaldagen. Dat is opmerkelijk omdat volgens de gemeente Utrecht en de GGD de organisatie van het Verkniptfestival alle protocollen zorgvuldig heeft gevolgd. Zo is er onder andere streng gecontroleerd op QR-codes en ID-bewijzen, was er een gereguleerde in- en uitstroom, en was het dragen van een mondkapje in de pendelbussen verplicht. De organisatie werd door haar aanpak juist geprezen door de gemeente en de GGD. In West-Brabant zagen ze ook een uitbraak na het festival Ploegendienst maar daar is veel kritiek op de aanpak van de organisatie die QR-codes slecht controleerde en geen ID-check deed. Ook werden mensen in hoog tempo ‘naar binnen geduwd’. Iets wat de organisatie overigens ontkend.
Veel vragen
"Wij zitten dus met veel vragen over wat daar precies is gebeurd. Deze hoge besmettingscijfers staan haaks op de uitkomsten van de Fieldlab Evenementen, waar op 129.300 bezoekers 104 mogelijke besmettingen waren”, schrijft de alliantie in een verklaring. "En de cijfers stroken evenmin met vergelijkbare evenementen in hetzelfde weekend. Op het evenement Harmony of Hardcore bijvoorbeeld waren eveneens 10.000 bezoekers per dag aanwezig. Na afloop van dat festival lijken ongeveer 15 mensen besmet geraakt, een totaal ander cijfer dan bij het festival in Utrecht.”
Dansen met Janssen
De GGD Utrecht heeft aangegeven dat veel van de bezoekers van het Verknipt Festival die besmet zijn, het virus al bij zich droegen voordat ze op het festivalterrein waren. Bovendien vonden er op diverse plaatsen afterparties plaats. Ook wijst de GGD naar de ruimte die Testen voor Toegang biedt tussen een test en het daadwerkelijk naar een evenement gaan (40 uur voor aanvang) in plaats van de 24 uur die als advies uit het Fieldlab Evenementen-programma is gekomen. En het is niet bekend of het ‘Dansen met Janssen’-beleid van de overheid hier nog een rol speelde. De bekende ‘priknacht’ in de Jaarbeurs in Utrecht was bijvoorbeeld de avond voor dit festival, en de organisatie kon bij de controles van de QR-code niet vaststellen of iemand getest was of (bijvoorbeeld) een zeer recent gezette Janssen-prik had.
Geen overhaaste conclusies
"Wij roepen de politiek daarom op geen overhaaste conclusies te trekken, niet te sturen op incidenten, vooral nader onderzoek te laten doen en met de branche in gesprek te blijven over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.