Geplaatst op: 15-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Evementenorganisatoren willen gedegen onderzoek naar uitbraken

Evementenorganisatoren willen gedegen onderzoek naar uitbraken

De Alliantie van Evenementenbouwers vraagt de politiek niet te snel conclusies te trekken naar aanleiding van de berichtgeving rondom het Verknipt Festival in Utrecht. De alliantie pleit voor gedegen onderzoek en heeft zelf nog veel vragen.

Het RIVM heeft 14 juli een inventarisatie gepubliceerd van recente uitbraken bij evenementen. Van de 18 eventdagen in de buitenlucht met 5.000 of meer bezoekers onder het regime van Testen voor Toegang telden de GGD’s 7 clusters met in totaal 1.636 besmettingen tot nu toe.  

Veel uitbraken op goed georganiseerd evenement

Gelinkt aan het Utrechtse buitenfestival telde de GGD meer dan 900 besmettingen verdeeld over twee festivaldagen. Dat is opmerkelijk omdat volgens de gemeente Utrecht en de GGD de organisatie van het Verkniptfestival alle protocollen zorgvuldig heeft gevolgd. Zo is er onder andere streng gecontroleerd op QR-codes en ID-bewijzen, was er een gereguleerde in- en uitstroom, en was het dragen van een mondkapje in de pendelbussen verplicht. De organisatie werd door haar aanpak juist geprezen door de gemeente en de GGD. In West-Brabant zagen ze ook een uitbraak na het festival Ploegendienst maar daar is veel kritiek op de aanpak van de organisatie die QR-codes slecht controleerde en geen ID-check deed. Ook werden mensen in hoog tempo ‘naar binnen geduwd’. Iets wat de organisatie overigens ontkend.

Veel vragen

"Wij zitten dus met veel vragen over wat daar precies is gebeurd. Deze hoge besmettingscijfers staan haaks op de uitkomsten van de Fieldlab Evenementen, waar op 129.300 bezoekers 104 mogelijke besmettingen waren”, schrijft de alliantie in een verklaring. "En de cijfers stroken evenmin met vergelijkbare evenementen in hetzelfde weekend. Op het evenement Harmony of Hardcore bijvoorbeeld waren eveneens 10.000 bezoekers per dag aanwezig. Na afloop van dat festival lijken ongeveer 15 mensen besmet geraakt, een totaal ander cijfer dan bij het festival in Utrecht.”

Dansen met Janssen

De GGD Utrecht heeft aangegeven dat veel van de bezoekers van het Verknipt Festival die besmet zijn, het virus al bij zich droegen voordat ze op het festivalterrein waren. Bovendien vonden er op diverse plaatsen afterparties plaats. Ook wijst de GGD naar de ruimte die Testen voor Toegang biedt tussen een test en het daadwerkelijk naar een evenement gaan (40 uur voor aanvang) in plaats van de 24 uur die als advies uit het Fieldlab Evenementen-programma is gekomen. En het is niet bekend of het ‘Dansen met Janssen’-beleid van de overheid hier nog een rol speelde. De bekende ‘priknacht’ in de Jaarbeurs in Utrecht was bijvoorbeeld de avond voor dit festival, en de organisatie kon bij de controles van de QR-code niet vaststellen of iemand getest was of (bijvoorbeeld) een zeer recent gezette Janssen-prik had.

Geen overhaaste conclusies

"Wij roepen de politiek daarom op geen overhaaste conclusies te trekken, niet te sturen op incidenten, vooral nader onderzoek te laten doen en met de branche in gesprek te blijven over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

Trefwoorden: evenementen, corona, crisis

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.
23/12/24
Pride Amsterdam kiest voor Love in 2025
Voor Pride 2025 in Amsterdam staat het thema LOVE centraal, niet alleen als symbool van romantiek, maar ook als fundament voor verbinding, begrip en solidariteit. Liefde boeit, bindt, steunt en overwint.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
13/12/24
Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.
06/12/24
Kerststad Valkenburg viert internationale erkenning
Kerststad Valkenburg is uitgeroepen tot de 7e beste kerstmarkt van Europa door European Best Christmas Markets. Bovendien is Valkenburg wederom bekroond als Beste Kerstmarkt van Nederland en heeft het voor het tweede jaar op rij de award voor Beste Kerstparade van Europa gewonnen. Als kers op de taart staat Valkenburg weer in de prestigieuze CNN-lijst van 'European towns and cities that look like Christmas'.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.