Geplaatst op: 19-07-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau

Musea ondanks versoepelingen nog lang niet op pré coronaniveau
Afbeelding van Ron Porter via Pixabay

Nederlandse musea herstellen maar traag van de coronapandemie. In juni liepen de bezoekcijfers nog fors achter op 2019. Het achterblijvend toeristisch bezoek aan Nederland helpt ook niet. De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal. 

Een derde minder bezoekers met Museumkaart

In juni zijn door mensen met een Museumkaart ruim 411.000 bezoeken aan musea gebracht. Dit is bemoedigend nieuws voor musea én toont hoe trouw Museumkaarthouders zijn. Tegelijkertijd is dit cijfer een derde lager dan in 2019. Ook de bezoeken van mensen die een losse toegangskaart kopen, lopen nog achter.

Museumbezoek niet bovenaan wensenlijstje consument

De achterblijvende bezoeken komen doordat er nog weinig toeristen uit het buitenland komen én door de concurrentie op de vrijetijdsmarkt; uit het Nationaal Museumonderzoek over 2020 bleek dat mensen als eerste weer uitzagen naar het bezoeken van steden, winkels, cafés en restaurants. Musea zullen daarom niet meteen volledig herstellen van de gevolgen van de coronapandemie. Consumenten richten zich op dit moment voornamelijk op evenementen. Dat blijkt uit de relatief lage bereidheid van mensen om gebruik te maken van Testen voor toegang en CoronaCheck voor museumbezoek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en festivals. Tegelijkertijd kunnen mensen hun tijd maar één keer besteden, terwijl alle vrijetijdsinstellingen begrijpelijkerwijs extra hun best doen publiek te betrekken. Bovendien bleek uit onderzoek na de vorige crisis dat het aantal museumbezoeken als een van de laatste zaken weer naar het oude niveau terugkeert.

Randstadmusea geraakt door achterblijvend buitenlands bezoek

Het buitenlands bezoek, in 2019 goed voor een derde (10 miljoen) van de 33 miljoen museumbezoeken, blijft achter. De prognose van de NBTC is dat er in 2021 een derde minder buitenlandse toeristen zullen komen in Nederland. Daarna zal het nog jaren duren voor er weer evenveel internationaal gereisd wordt als voor corona. Het ontbreken van buitenlands bezoek wordt het meest gevoeld door musea in de Randstad. 

Zware periode voor de boeg

Musea zijn heel blij dat de trouwe bezoekers de weg naar het museum weer weten te vinden, maar de bezoekaantallen zullen, door beperkingen en het wegblijven van toeristen, nog lange tijd onvoldoende zijn om op de reguliere wijze te opereren. Bovendien zijn er onvoldoende middelen om speciale evenementen en bijzondere tijdelijke tentoonstellingen te organiseren, waarmee meer publiek getrokken kan worden. Daarom zijn investeringen van de overheid nú en de komende jaren hard nodig.

Oproep: herstelplan met steun van overheid

De Museumvereniging doet een dringend appèl op het demissionaire kabinet om de steunpakketten ook door te zetten in het vierde kwartaal. Ook in 2022 zal vanwege de na-ijleffecten van de pandemie herstelsteun nodig zijn. Musea en hun medewerkers en vrijwilligers kunnen na een lange tijd van verplichte sluiting eindelijk weer bezoekers ontvangen. Steun musea zodat ze het publiek veel moois kunnen blijven bieden. Groot en klein, in alle regio’s en met onderwerpen voor iedereen. Samen vertellen musea het steeds veranderende verhaal van onze samenleving. En juist daarom is er ook in de komende periode extra steun nodig van het Rijk, de provincies en de gemeenten om het geheel van musea en collecties in stand te houden.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, corona, crisis, steunmaatregelen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.