Oproep Shiva de Winter let extra op kinderen in het water
Shiva de Winter is uiterst bezorgd over de gevolgen van het tekort aan zwemlessen voor kinderen. Zeker nu in de zomer gezinnen extra recreëren en het water opzoeken tijdens de vakantie. "Als voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), met 25 jaar ervaring in het zwemonderwijs en als eigenaar van een zwemschool en zwembad, heb ik dit argument een jaar lang aangedragen. Naast de zorgen die dokter Kieboom uitspreekt, hebben wij ook met de gevolgen van drie lockdowns van zwembaden en zwemlessen te maken. De gevolgen zijn nu zeer goed merkbaar. Of je nu spreekt van een achterstand of gewoonweg een tekort, het is zeer slecht gesteld met de kwaliteit van het zwemonderwijs en zwemslagen na het behalen van de diploma’s."
"Ik ben er stellig van overtuigd dat een artikel van een kinderarts (op de NOS-website) bij lange na niet voldoende is om de ernst van de situatie weer te geven. Waar ik eerder voor waarschuwde blijkt nu realiteit te worden. Men gaat ervan uit dat na het sluiten van de zwembaden kinderen nog steeds zwemvaardig zijn. Natuurlijk verschilt dit per kind enorm en als een kind al jaren zijn zwemdiploma heeft zal deze terugval minder zijn. Maar voor de kinderen die in 2020 of eind 2019 diploma’s behaald hebben is het een zware dobber om in een wild zwembad of zee zich goed zwemmende te houden."
"Ouders onderschatten snel de kracht van water in bijvoorbeeld de zee en het gevaar van drukte in een zwembad. Er zijn veel (gesubsidieerde) zwembonden en zwemorganisaties in Nederland, alleen is er geen gezamenlijke landelijke campagne die oproept tot extra aandacht voor de zwemveiligheid. Blijkbaar wordt het ook aan de top onderschat of niet belangrijk genoeg bevonden."
"De oplossing ligt in het samenwerken en samen optrekken om de ouders bewust te maken van het gevaar van water. Water is niet alleen leuk, maar ook heel gevaarlijk. Een kind speelt niet altijd volgens het boekje en haalt kattenkwaad uit in of bij het water. Het betreft een samenwerking tussen artsen, zwembonden, zwemonderwijzers en de reddingsbrigade om mensen landelijk bewust te maken van de urgentie van goed opletten. Het lijkt na de strijd om zwemlessen weer te beginnen een utopie om deze samenwerking te verlangen. Er spelen zoveel belangen mee die achter het bureau zoveel belangrijker lijken dan dit onderwerp."
"Toch ben ik enigszins positief gestemd. Nu artsen ook van zich laten horen hoop ik dat dit een wake-up call is voor de rest van de organisaties. Ik ben er klaar voor en sta open om mee te denken en samen te werken. Nu de rest nog."