Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.
Het kabinet beslist waarschijnlijk maandag 2 augustus over het evenementenseizoen. Aan het Outbreak Management Team is advies gevraagd onder welke voorwaarden eendaagse evenementen doorgang kunnen vinden. Het aangespannen kort geding is aangehouden. Mocht het kabinet negatief beslissen, dan gaan de procedure verder.
130 besmette personen op festival
Inmiddels is er ook meer duidelijk over de besmettingen op het Utrechtse festival Verknipt en de besmettingen in de discotheek in Enschede. Van de 20.000 bezoekers op het festival Verknipt bleken er naderhand 1.100 besmet. Volgens de GGD regio Utrecht liepen er op het festival naar schatting 130 besmette bezoekers rond die eerder bij feestjes en in de horeca besmet zijn geraakt. Deze casus toont aan hoe kwetsbaar het systeem van Testen voor Toegang is. Ten tijde van het festival mocht de test maximaal 40 uur oud zijn, dat is nu -conform de oorspronkelijke protocollen weer teruggebracht naar 24 uur.
1 superspreader in discotheek
In Enschede is waarschijnlijk 1 persoon verantwoordelijk voor de bijna 200 besmettingen in discotheek Aspen. GGD-arts Sanne Mensink: "Op basis van alle onderzoeksgegevens vinden wij het waarschijnlijk dat er sprake is geweest van een zogeheten superspreader-event. Er zijn sterke aanwijzingen dat één SARS-CoV-2-besmettelijk persoon aanwezig is geweest en deze besmettingen heeft veroorzaakt. Door één aanwezig besmet persoon kunnen tientallen tot honderden andere personen besmet raken. Dit kon ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Belangrijke factoren die hebben bijgedragen, zijn de oprukkende -meer besmettelijke- deltavariant, het gedrag van mensen in de horeca -zoals luidkeels meezingen en hard praten, schreeuwen om boven muziek uit te komen- en onvoldoende ventilatie van de binnenruimte.”
40 miljoen euro extra aan steunmaatregelen
Voor de evenementensector is er nog wel een beetje goed nieuws. In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat laten weten dat de meer evenementen in aanmerking komen voor de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). Het gaat dan in het bijzonder om evenementen die door het besluit van 9 juli werden verboden. Onder voorwaarden vallen eendaagse evenementen die gepland stonden voor de periode 10 juli tot en met 13 augustus ook onder deze regeling. Om te voorkomen dat evenementen de voorbereidingen staken voor evenementen in de periode 14 augustus - 3 september is de ATE ook tot die doelgroep verruimd. Evenementen moeten wel een vergunningsaanvraag laten zien van voor 9 juli.
Waar het de annulering van evenementen als gevolg van het op 9 juli aangekondigde verbod betreft, dekt de garantieregeling kosten die zijn gemaakt tot het moment van de persconferentie op 9 juli. Voor de meerdaagse evenementen met overnachting die per 26 juli verboden zijn tot 1 september, dekt de garantieregeling de kosten tot en met 26 juli. Bij een eventueel nieuw verbod, dekt de regeling kosten gemaakt tot het moment dat het verbod bekend wordt. De regeling is primair gericht op het betalen van de variabele kosten aan toeleveranciers en is niet bestemd voor het terugbetalen van tickets of vaste kosten.
De geraamde kosten van de ATE stijgen door de in deze brief aangekondigde verlenging naar verwachting van € 80 miljoen naar € 120 miljoen.