Geplaatst op: 06-08-2021
Auteur: Redactie
NRIT
Publicatie: R&T 2021-03

Sociale kant belangrijk tijdens vakantie

Trendrapport

Sociale kant belangrijk tijdens vakantie

Door de versoepelingen zijn vakanties weer mogelijk. In de sector zijn we vaak geneigd om in accommodatievormen en locaties te denken. Maar hoe willen Nederlanders hun vakantie invullen?

Nederlanders noemden in 2019 als voornaamste doel van vakantie het samenzijn met familie, vrienden of kennissen of bij hen op bezoek gaan. Bezoek aan familie, vrienden of kennissen in Nederland telt daarbij alleen als vakantie als die familie, vrienden of kennissen het grootste deel van de tijd afwezig zijn. Het aandeel van deze familievakanties was 20 procent, meer nog in eigen land (27 procent) dan in het buitenland (15 procent). Op de tweede en derde plaats komen de relaxvakanties (16 procent) en de actieve vakanties waarbij wandelen, fietsen, wintersport of watersport voorop staan (14 procent).

Relaxvakanties, waarbij ontspanning, uitrusten en tot rust komen voorop staat, houdt men vooral in eigen land (23 procent) en minder in het buitenland (12 procent), het aandeel van actieve vakanties is in binnen- en buiteland ongeveer gelijk, tussen 13 en 14 procent. Strandvakanties en stedenvakanties hebben elk een aandeel van 12 procent van alle vakanties en zijn vooral populair tijdens vakanties in het buitenland.

Inhaalslag in 2021?

De totale uitgaven van Nederlanders aan vakanties in 2019 bedroegen 22,0 miljard euro. Het grootste deel daarvan, 18,3 miljard euro, werd besteed aan vakanties in het buitenland. De overige 3,7 miljard euro ging op aan vakanties in het binnenland. Gemiddeld besteedde een Nederlandse vakantieganger 1.542 euro aan vakanties, dit komt neer op 542 euro per vakantie. Een gemiddelde vakantie buiten de landsgrenzen kostte 809 euro en was daarmee flink duurder dan een gemiddelde vakantie in eigen land, waarvoor men 216 euro neertelde. Per vakantiedag was dat respectievelijk 75 en 34 euro per persoon. Nu de versoepelingen op gang komen, lijkt er sprake te zijn van een inhaalslag. Het lijkt erop dat consumenten ruimer geld besteden aan vrijetijd. Als redactie zijn we heel benieuwd hoe deze zomer verloopt.

De kostenverdeling van vakanties in binnen- en buitenland verschilt aanzienlijk. Bij vakanties in Nederland wordt naar verhouding meer aan de accommodatie uitgegeven dan bij vakanties in het buitenland: 48 tegen 40 procent van de vakantiebestedingen in 2019. In eigen land werd wel weer relatief veel gespendeerd aan horeca: 18 procent tegenover 13 procent bij vakanties buiten Nederland. Dit percentuele verschil ontstaat doordat de accommodatie en het vervoer bij buitenlandse vakanties duurder zijn dan bij binnenlandse vakanties. Het werkelijke bedrag dat men per persoon gemiddeld per vakantiedag aan horeca kwijt was, lag in het buitenland met 10 euro namelijk hoger dan in Nederland (6 euro).

Trendrapport wil je hebben

Nog meer weten over trends, accommodaties, bestedingen en vakantiegedrag? Aarzel dan niet en bestel het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020 in de store van NRIT: www.nritmedia.nl/store/

Topics:Vakanties
Trefwoorden: trends, vakanties, nederlanders, motieven

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.