Protesten van evenementen tegen onrechtvaardig kabinetsbeleid
In zes steden heeft de evenementenbranche dit weekend onder de noemer Unmute Us’ geprotesteerd tegen het besluit van het kabinet veel evenementen te verbieden in de strijd tegen corona. Ze willen dat evenementen vanaf 1 september weer worden toegestaan. Aan de protesten deden tienduizenden mensen mee. Het steekt vooral dat het kabinet de adviezen van de Fieldlabs in de wind heeft geslagen en de branche daarvoor nu de rekening gepresenteerd krijgt. Dat Alliantie van Evenementenbouwers ondersteunt de actie en onderzoekt juridische stappen.
In zes steden, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Eindhoven en Rotterdam uitten ruim 1500 aangesloten partijen uit de volledige Nederlandse evenementenbranche, samen met hun bezoekers, hun gevoelens van onbegrip over de ontwikkelingen en het kabinetsbeleid rondom evenementen.
Adviezen van Fieldlabs door kabinet in de wind geslagen
De Nederlandse evenementenbranche voelt zich ten opzichte van andere sectoren en het buitenland ongelijk behandeld. Dat wringt vooral omdat de branche met de Fieldlabs internationaal juist voorop liep. Doordat het kabinet eerder deze zomer bij de heropening de adviezen uit die labs deels in de wind sloeg, kwamen er toch weer besmettingen. Het kabinet rekte de testtijd voor het evenement op tot 40 uur (24 uur was geadviseerd), besloot dat het Janssen-vaccin direct na toediening tot een coronabewijs diende en opende in 1 klap de hele branche, inclusief nachtleven. Bovendien konden de teststraten van Testen voor Toegang de massale toeloop niet aan. Al snel moest de lockdown weer worden aangescherpt en waren de evenementen weer de dupe.
Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt niets van kabinetsbeleid
De Alliantie van Evenementenbouwers ondersteunt de demonstraties en begrijpt niets meer van het kabinetsbeleid: "De branche vraagt zich ten zeerste af waarom bijvoorbeeld in België, op basis van de uitslagen van nota bene het Nederlandse Fieldlab Evenementen-programma, 75.000 mensen bij evenementen toegestaan worden en in Nederland slechts 1% daarvan, 750 mensen. De vooraanstaande internationale positie die de Nederlandse evenementenbranche altijd gehad heeft in de wereld wordt in hoog tempo verspeeld. Wij bepaalde voorheen de toon van de muziek. Nu zijn we al 18 maanden op slot zonder enig perspectief.”
Oplossing heel ver weg
Inhoudelijke gesprekken met het kabinet leidden volgens de Alliantie tot op heden niet tot de oplossing; de branche voelt zich gezien de willekeur van het beleid, verder weg dan ooit van een oplossing en is uitermate sceptisch over de beloftes richting respectievelijk 20 september en 1 november. Daarnaast wordt ondertussen geen zicht geboden op voortzetting van de steunpakketten na 1 oktober; noodzakelijk om kennis, expertise en mensenkracht in de branche vast te houden. "Dit kan zo niet langer. De Alliantie onderzoekt daarom juridische stappen en ondersteunt ten volle de oproep van de initiatiefnemers tot de demonstratie Unmute Us.”