Sector stuurt noodkreet aan minister-president
Gastvrij Nederland heeft samen met andere brancheorganisaties in de gastvrijheidssector een noodkreet aan minister-president Rutte gestuurd. Ze maken zich grote zorgen om het stoppen van de steunmaatregelen na het derde kwartaal. De noodkreet wordt ingegeven door het feit dat veel bedrijven nog lang niet op hun normale niveau kunnen opereren door (internationale) maatregelen om de pandemie te beteugelen. Ook het feit dat het veelal om kapitaalintensieve bedrijven gaat verdiept de problematiek. Daarnaast maken de organisaties zich zorgen om het risico dat zonder maatregelen een deel van de toeristische- en congresinfrastructuur verdwijnt. Dat zou naast het grote persoonlijke leed kapitaalvernietiging betekenen.
De brief is ondertekend door CLC-Vecta, CBRB, HISWA RECRON, KNV, KHN, KVNR en het platform Gastvrij Nederland van VNO-NCW en MKB-Nederland.
Grote problemen op microniveau
In de brief constateren de organisaties dat de Nederlandse economie op macroniveau inderdaad weer op volle toeren draait maar op microniveau is dat nog lang niet het geval. "Met dit schrijven vragen we uw nadrukkelijke aandacht voor een groep ondernemers die het zonder hulp en steun de komende maanden alsnog niet gaat redden. Die door de overheidsmaatregelen tot nu toe tot op het bot heeft ingeteerd op het eigen vermogen en voor wie stoppen óók geen optie is. Een groep met specifieke problemen die tot dusver onvoldoende zijn onderkend en het hart van onze toeristische- en congresinfrastructuur vormt”, schrijven de organisaties.
Ondernemers hebben alles al gedaan
De bedrijven waarover wordt gesproken hebben hoge kapitaalslasten en een hoge mate van afhankelijkheid van binnen- en buitenlandse gasten. Het gaat onder andere om touringcarbedrijven, hotelketens, rondvaartbedrijven, locaties voor beurzen en congressen, evenementen, groepsaccommodaties en reisbedrijven. Dat met aanstaande verdere versoepelingen bijna alles weer kan in Nederland helpt deze bedrijven onvoldoende. "Natuurlijk begrijpen wij dat – zoals we vaker horen en lezen – ‘ondernemers niet volledig en eindeloos met overheidsgeld overeind kunnen worden gehouden’. Niet voor niets hebben wij zelf veel van ons eigen (privé) vermogen in onze bedrijven gestopt. En wees ervan overtuigd dat wij alles doen wat we kunnen om ons aan de huidige situatie aan te passen, om onze mooie bedrijven – vaak met een lange historie – van de ondergang te redden. Maar wij kunnen dat niet alleen én niet eenvoudig. In onze kapitaalintensieve bedrijven – zoals met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden. We hebben al mensen moeten laten gaan, maar in ons soort bedrijven zet alleen het inkrimpen van het personeelsbestand (te) weinig zoden aan dijk. En businessmodellen grondig aanpassen, dat kost tijd; meer tijd dan we nu krijgen doordat de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.
Maatwerk van overheid verwacht
De organisaties vragen minister-president Rutte om een gesprek en maatwerk. "Onze bedrijven zijn geen ‘dor hout’; wij zien en hebben volop perspectief”, schrijven ze in de noodkreet. "Wij hebben nu overcapaciteit, hetgeen veel kost.” Maar ze moeten ook erkennen dat ze net als iedereen niet weten wat het nieuwe normaal word. Maar ze willen niet met steeds beter zicht op onze toekomst vlak voor de eindstreep omvallen en de bedrijven aanpassen aan de realiteit. "Zonder steun om hopelijk tijdelijke overcapaciteit te financieren, redden wij het niet. Wij vragen de overheid ons bij te staan, om ook voor onze bedrijven toekomstperspectief te houden. Dat is met het steunbeleid voor de meeste andere bedrijven ook gelukt. Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie.”