ABN AMRO pleit voor verlenging steun aan reisbranche
De zwaar getroffen reisbranche krijgt steun uit onverwachte hoek voor het pleidooi na kwartaal drie de steunmaatregelen voor de branche te verlengen. Experts van ABN AMRO stellen dat met herstel in zicht het verlengen van de steunmaatregelen zinvol is. Zeker omdat reisbedrijven een stevige bijdrage aan de Nederlandse economie leveren. Brancheorganisatie ANVR ziet hiermee haar visie bevestigd en dringt er bij het kabinet op aan de steun aan de reissector, die het door de coronapandemie al 1,5 jaar zwaar te verduren heeft, te verlengen.
Aan de buitenlandse reizen gaven alle Nederlanders in 2019 samen 24,3 miljard euro uit. Van dat bedrag bleef 6,4 miljard euro in eigen land. Met die 6,4 miljard euro leveren ondernemingen die zich richten op buitenlandvakanties een serieuze bijdrage aan de Nederlandse economie. Deze bijdrage komt niet uit de lucht vallen, maar is het gevolg van een decennialange ontwikkeling. De pandemie heeft echter roet in het eten gegooid. Vorig jaar namen de bestedingen aan buitenlandvakanties met 60 procent af, rapporteerde het CBS in augustus. De Nederlandse economie liep hierdoor volgens ABN AMRO 3,8 miljard euro mis.
Dieptepunt gepasseerd
Hoe zich dat in 2021 ontwikkelt, laat zich lastig voorspellen maar de experts van de bank verwachten wel dat het dieptepunt is gepasseerd. Dat Nederlanders graag weer op vakantie naar het buitenland willen gaan, blijkt keer op keer als na versoepelingen de branche met een boekingshausse wordt geconfronteerd. Helaas zorgt het grillige beleid steeds weer voor inzakkende boekingen. Ervaringen in de Verenigde Staten laten zien dat het reisgedrag zich snel herstelt nadat beperkingen worden opgeheven. In Nederland blijkt uit onderzoek van GfK en ANVR dat de meeste reizigers de komende drie jaar even vaak op vakantie naar het buitenland verwachten te gaan als in de afgelopen jaren. Dan zijn reisbedrijven hard nodig om dat te faciliteren. Een reisbranche die nu al 11 procent kleiner is dan voor corona onder andere door het faillissement van D-reizen en reisagenten die moesten stoppen omdat ze geen TVL kregen. Over het naderende winterseizoen is ABN AMRO positief. Wanneer de beperkingen voor buitenlandvakanties gematigd blijven, is deze winter een omzet van 80 procent van die voor de pandemie een realistische verwachting.
Zonder steun lukt het niet
Ook volgens Walter Schut, adjunct-directeur van ANVR is herstel in zich maar lukt het zonder steun niet: "Bedrijven hebben in de afgelopen 1,5 jaar er alles aan gedaan om het hoofd boven water te houden; gereorganiseerd, extra hypotheek genomen, pensioenen ingezet, etc. Het zou, volgens de onderzoekers, voor de overheid puur kapitaalvernietiging zijn; denk ook aan het missen van belastingopbrengsten. En het zou in en in triest zijn voor de ondernemer om in het zicht van de haven alsnog kopje onder te gaan."
Verlengen steunmaatregelen zinvol
Samenvattend verwacht ABN AMRO dat twee jaar na het opheffen van de beperkende maatregelen de niveaus van voor de crisis weer worden behaald. Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor alle nu zo hevig getroffen bedrijven die bij de reisbranche betrokken zijn. Gezien de positieve verwachtingen is het aannemelijk om te stellen dat de meeste van deze bedrijven op de lange termijn levensvatbaar zijn, een van de grondslagen voor het geven van steun. Het continueren van steunmaatregelen vergroot daarmee tegelijk de kans dat bedrijven uit de reisbranche hun uitgestelde belastingverplichtingen zullen voldoen.