Geplaatst op: 30-08-2021
Auteur: Marc Gerlings

Toekenning vieren werelderfgoed met 3D evenement bij Plofsluis

Toekenning vieren werelderfgoed met 3D evenement bij Plofsluis
3D projecties op de Plofsluis. Foto: Provincie Utrecht
Deze zomer op 26 juli werd de UNESCO-werelderfgoedstatus toegekend aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat wordt gevierd met een virtuele show op de unieke sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Plofsluis in Nieuwegein. Het spektakel vindt plaats op 4 september aanstaande. 

Op 4 september vanaf 21:15 uur vindt dit spektakel live plaats. Tijdens een wandeling kan de bezoeker genieten van de beelden die op de sluis geprojecteerd worden. Verhalenvertellers nemen bezoekers onderweg mee in de militaire geschiedenis van de waterlinie, 200 kilometer open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten. 'Leer het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot en de wel heel bijzondere rol van de Plofsluis hierin,' meldt initiatiefnemer provincie Utrecht.

3D-projecties

De werelderfgoedstatus van De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, die in 1996 al werelderfgoed werd. Samen gaan ze verder als het UNESCO-werelderfgoed met de naam de Hollandse Waterlinies. De 3D-projecties zijn doorlopend te zien tussen 21:15 en 22:30 uur en duren ongeveer vier minuten. Het verhaal van de verhalenverteller is doorlopend te beluisteren en duurt ongeveer 15 minuten. Er zijn daarnaast experts van Rijkswaterstaat aanwezig om vragen over de Plofsluis te beantwoorden.

Plofsluis

De Plofsluis is het meest markante waterwerk van de Hollandse Waterlinies. De betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. Zo kon het water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.

Voor bezoekers belangrijk praktisch punt, er is geen parkeergelegenheid. Kom dus per fiets of te voet.
Trefwoorden: werelderfgoed, evenement, projectie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.