Geplaatst op: 01-09-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte voor gemeenten

Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte voor gemeenten

Sinds 1 juli hebben gemeente met de ‘Wet Toeristische verhuur van woonruimte’ meer mogelijkheden om particuliere verhuur aan toeristen te regelen. Zij kunnen bijvoorbeeld een registratieplicht invoeren, een maximum aantal nachten instellen of in uiterste gevallen een vergunningsplicht opleggen. Voorwaarde om maatregelen te mogen nemen, is dat de leefbaarheid of woonmarkt onder druk staat. Maar hoe bepaal je nu als gemeente dat de leefbaarheid onder druk staat en/of er schaarste is aan woonruimte? En hoe kies je de juiste proportionele maatregelen? Om gemeenten daarbij behulpzaam te zijn heeft Bureau Stedelijke Planning met Universiteit Utrecht een  nieuwe ‘Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte’ ingericht.

Initiatiefnemer Arno Ruis van Bureau Stedelijke Planning: "Het is hoog tijd om de verschillende schakeringen die voorkomen voor het voetlicht te brengen. Hoe de markt zich lokaal ontwikkelt en hoe de actieve aanbieders zich spreiden over de stad. Met behulp van data-analyse kunnen we tot op wijkniveau in elke gemeente zien hoe vraag en aanbod zich ontwikkelt. We werken samen met Universiteit Utrecht die in Nederland een ruime staat van dienst heeft in de juiste analyse van dit fenomeen.”

Expertpool voor beleidsadvies

Bureau Stedelijke Planning en Universiteit Utrecht hebben hiertoe hun kennis en ervaring gebundeld in de nieuwe Expertpool toeristische verhuur woonruimte. De inzet is om gemeenten, provincies en andere partners te helpen met actuele marktinformatie op elk gewenst schaalniveau en advies over in hoeverre beleid nodig en wenselijk is voor de gemeente. De Expertpool heeft tot doel:

  • Netwerkontwikkeling
  • Open kennisdeling en uitwisselen van goodpractises
  • Marktonderzoek op basis van de meest recente AirDNA-data (scraping)
  • Advies op maat over lokaal en regionaal beleid

Discussie gebaseerd op feiten

Egbert van der Zee van Universiteit Utrecht: "De gemeente Utrecht was in 2018 een van de eerste steden in Nederland die meer wilde weten over de markt van toeristische verhuur van woningen. We hebben vanuit Universiteit Utrecht destijds een monitor gemaakt en deze meting periodiek herhaald. Inmiddels zijn er vijf monitors uitgevoerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat er ook in de gemeenteraad op een goede, inhoudelijke manier over Airbnb is gediscussieerd. Dit zie ik helaas nog niet in veel andere steden: het thema heeft te maken met veel vooroordelen die een projectie lijken van de situatie in Amsterdam.”



Kennisdelen

Arno Ruis: "Op dit moment zien we Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Zaanstad, Delft, Maastricht, Zandvoort en Haarlem vooroplopen om de mogelijkheden van de nieuwe woonwet te benutten. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat Airbnb de laatste jaren ook juist in kleinere gemeenten opkomt. In de nieuwe expertpool willen we een community aanbieden voor overheden en andere partners om elkaar te ontmoeten en elkaars kennis te delen. Verder gaan we digitale sessies aanbieden waarin we laatste nieuwtjes en praktijkvoorbeelden uitwisselen en verkennen we mogelijkheid om tot cursussen te komen.”

Link: https://www.stedplan.nl/expertpool-toeristische-verhuur-woonruimte/
Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, toeristische verhuur

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.