Rijk presenteert afwegingskader wonen in recreatiewoningen
Gemeenten kunnen vanaf nu een handig afwegingskader gebruiken als ze erover denken om wonen toe te staan in recreatiewoningen. Permanente bewoning is alleen mogelijk als een toeristische functie niet meer mogelijk is.
Het nieuwe kwaliteits- en afwegingskader helpt gemeenten bij het verzamelen en wegen van de informatie om de toekomst van een niet-vitaal vakantiepark te bepalen. In de afweging wordt gebruik gemaakt van het Klavertje Vier-model. De vier domeinen economie/recreatie, ruimtelijke ordening, sociaal-maatschappelijk en veiligheid leveren informatie die relevant zijn voor de toekomst van het vakantiepark. Op basis van de uitkomst kunnen gemeenten hun vervolgstappen bepalen. Hierbij helpt het stroomschema, waarin de meest gekozen vervolgopties worden toegelicht. Deze vervolgstappen geven meer informatie over wat de afweging betekent voor zowel de gemeente, bewoners, eigenaren als partners.
Geen eenvoudig te doorlopen stappenplan
Het instrument geen normen of een doorstroomschema dat rechtstreeks leidt tot het antwoord op de vraag om wel of niet definitief wonen toe te staan. De reden is volgens de bedenkers eenvoudig en daarmee direct complex; elke situatie is vanuit verschillende kanten te bekijken en af te wegen, en heeft een andere lokale, regionale en provinciale context. Daarbij is elk vakantiepark anders. Wel is een stappenplan beschreven met verschillende kansen, bedreigingen en risico’s die een plek in dit afwegingskader hebben gekregen. Hiermee geeft het instrument de gemeente zicht op wat mogelijk is, zonder het totaaloverzicht uit het oog te verliezen.
Hulp van expert- en aanjaagteam
Een van de uitkomsten na het maken van de afweging is dat bewoning toegestaan kan worden. Het kan dan gaan om enkele woningen of om het gehele park: een transformatie. Voor zo’n transformatie is veel expertise vereist, die gemeenten niet altijd zelf in huis hebben. Daarom kunnen ze het recent gestarte Expert- en aanjaagteam Transformatie Vakantieparken inschakelen. Dit team helpt bijvoorbeeld bij ingewikkelde eigendomssituaties, vraagstukken over leefbaarheid, kwetsbare bewoners, ruimtelijke ordening en financiële knelpunten. Ook kunnen gemeenten terecht met vragen over het creëren van lokaal draagvlak voor een transformatie.