Geplaatst op: 07-10-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ING sector-update Leisure: Investeer in een groene toekomst

ING sector-update Leisure: Investeer in een groene toekomst
Afbeelding Pixabay

De leisure-experts van ING hebben een nieuw sectorupdate voor de sector gemaakt. Deze staat helemaal in het teken van investeren in een groene toekomst. Volgens de bank ligt er rond het behalen van de klimaatdoelen een stevige uitdaging bij ondernemers. In de update twee trends en drie tips voor ondernemers. 

"Uit eerder onderzoek is gebleken dat green recovery bijdraagt aan een meer solide herstel en dat stakeholders eisen gaan stellen aan verduurzaming”, schrijft Sjuk Akkerman, Sector Banker Services & Leisure. "Je zult duurzaamheid dus moeten blijven omarmen.”

Trend 1: Versnelling op duurzaamheid

Uit recent onderzoek onder grote bedrijven blijkt dat zij tijdens corona een versnelling hebben ingezet op  duurzaamheid. De meest genoemde gebieden van versnelling zijn: het bevorderen van een gezonde levensstijl (49%), vergroenen van energiegebruik (38%), het verminderen van afval (36%), maatschappelijke betrokkenheid (36%) en het ontwikkelen van duurzame producten en diensten (28%). Belangrijke drijfveren voor bedrijven voor de versterkte focus op verduurzaming zijn volgens hetzelfde onderzoek: het belang van een duurzaam imago (12%), het biedt nieuwe marktkansen (9%) en vraag van vermogensverschaffers, zoals financiers en investeerders (9%

Trend 2: Energietransitie en CO2-reductie  

Door de coronapandemie daalde de uitstoot van broeikasgassen in 2020. Maar in het tweede kwartaal van 2021 lag de uitstoot weer bijna op de pré-coronaniveau. Als deze groei aanhoudt, wordt de uitdaging voor ons allemaal nog groter. Ook de leisure ontkomt er niet aan om te verduurzamen. De sector kan een bijdrage leveren aan de energietransitie door de overstap te maken van fossiele naar duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op daken en te kiezen voor groene stroom. Ook kan het wagenpark worden verduurzaamd door over te stappen op elektrische voertuigen. En door laadpalen te plaatsen zodat gasten met een elektrische auto of fiets deze kunnen opladen. Ook het verduurzamen van gebouwen door isolatie, LED-verlichting of een warmtekoudeopslag helpt. Daarnaast is het kiezen van lokale leveranciers en het ophalen van gasten van de trein een optie. 

Drie tips voor ondernemers

  1. Laat je goed adviseren. Veel mensen weten niet wat voor mogelijkheden er allemaal zijn om te verduurzamen, bijvoorbeeld als je nieuwbouw wilt gaan doen. Maak gebruik van de kennis van adviseurs. Als je weinig dakoppervlakte hebt, kunnen ze bijvoorbeeld met het idee komen om een pergola met zonnepanelen aan te leggen, waaronder de auto’s kunnen worden geparkeerd. 
  2. Bepaal het duurzaamheidsthema wat past bij je businessmodel en ga er dan stap voor stap mee aan de slag. Het hoeft niet direct iets op te leveren, kijk vooral naar de effecten op de lange termijn. 
  3. Je moet zelf geloven in duurzaam ondernemen, niet omdat het moet van anderen. Dan gaat het nooit leven. Het is een containerbegrip, houd het dus dicht bij jezelf, want alleen als je er zelf in gelooft, krijg je iedereen mee. Maak daarbij concrete keuzes, knip het op in onderdelen en verbind daar doelen aan.

Online in de thema-update nog veel meer tips en voorbeelden. 

Link: https://www.ing.nl/zakelijk/grootzakelijk/Thema-Sector-Update-Leisure-duurzaamheid.html
Trefwoorden: duurzaam toerisme, horeca, leisure, verblijfsrecreatie, dagrecreatie

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

20/09/24
Groningen helpt ondernemers met verduurzaming
Groningse mkb'ers kunnen terecht bij het energieloket Groningen Werkt Slim voor een gratis startadvies in verduurzaming. Ondernemers die al wat verder zijn in hun verduurzamingstraject, kunnen vanaf 21 september subsidie aanvragen bij de provincie Groningen voor het inwinnen van financieel, juridisch of technisch advies.
19/09/24
Kick-off exposanten Recreatie Vakbeurs 2024
De jaarlijkse exposanten kick-off van Recreatie Vakbeurs vond afgelopen dinsdag (17 september) plaat...
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
11/09/24
Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Veel Italiaanse restaurants in Nederland
Nederland telt minder Italiaanse, Griekse en Turkse restaurants dan vijf jaar geleden. Het aantal Spaanse en Portugese restaurants is juist toegenomen. Van de Zuid-Europese keuken is de Italiaanse veruit het populairst. Opvallend is de opmars van de fast casual concepten.

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...