Geplaatst op: 07-10-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ING sector-update Leisure: Investeer in een groene toekomst

ING sector-update Leisure: Investeer in een groene toekomst
Afbeelding Pixabay

De leisure-experts van ING hebben een nieuw sectorupdate voor de sector gemaakt. Deze staat helemaal in het teken van investeren in een groene toekomst. Volgens de bank ligt er rond het behalen van de klimaatdoelen een stevige uitdaging bij ondernemers. In de update twee trends en drie tips voor ondernemers. 

"Uit eerder onderzoek is gebleken dat green recovery bijdraagt aan een meer solide herstel en dat stakeholders eisen gaan stellen aan verduurzaming”, schrijft Sjuk Akkerman, Sector Banker Services & Leisure. "Je zult duurzaamheid dus moeten blijven omarmen.”

Trend 1: Versnelling op duurzaamheid

Uit recent onderzoek onder grote bedrijven blijkt dat zij tijdens corona een versnelling hebben ingezet op  duurzaamheid. De meest genoemde gebieden van versnelling zijn: het bevorderen van een gezonde levensstijl (49%), vergroenen van energiegebruik (38%), het verminderen van afval (36%), maatschappelijke betrokkenheid (36%) en het ontwikkelen van duurzame producten en diensten (28%). Belangrijke drijfveren voor bedrijven voor de versterkte focus op verduurzaming zijn volgens hetzelfde onderzoek: het belang van een duurzaam imago (12%), het biedt nieuwe marktkansen (9%) en vraag van vermogensverschaffers, zoals financiers en investeerders (9%

Trend 2: Energietransitie en CO2-reductie  

Door de coronapandemie daalde de uitstoot van broeikasgassen in 2020. Maar in het tweede kwartaal van 2021 lag de uitstoot weer bijna op de pré-coronaniveau. Als deze groei aanhoudt, wordt de uitdaging voor ons allemaal nog groter. Ook de leisure ontkomt er niet aan om te verduurzamen. De sector kan een bijdrage leveren aan de energietransitie door de overstap te maken van fossiele naar duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op daken en te kiezen voor groene stroom. Ook kan het wagenpark worden verduurzaamd door over te stappen op elektrische voertuigen. En door laadpalen te plaatsen zodat gasten met een elektrische auto of fiets deze kunnen opladen. Ook het verduurzamen van gebouwen door isolatie, LED-verlichting of een warmtekoudeopslag helpt. Daarnaast is het kiezen van lokale leveranciers en het ophalen van gasten van de trein een optie. 

Drie tips voor ondernemers

  1. Laat je goed adviseren. Veel mensen weten niet wat voor mogelijkheden er allemaal zijn om te verduurzamen, bijvoorbeeld als je nieuwbouw wilt gaan doen. Maak gebruik van de kennis van adviseurs. Als je weinig dakoppervlakte hebt, kunnen ze bijvoorbeeld met het idee komen om een pergola met zonnepanelen aan te leggen, waaronder de auto’s kunnen worden geparkeerd. 
  2. Bepaal het duurzaamheidsthema wat past bij je businessmodel en ga er dan stap voor stap mee aan de slag. Het hoeft niet direct iets op te leveren, kijk vooral naar de effecten op de lange termijn. 
  3. Je moet zelf geloven in duurzaam ondernemen, niet omdat het moet van anderen. Dan gaat het nooit leven. Het is een containerbegrip, houd het dus dicht bij jezelf, want alleen als je er zelf in gelooft, krijg je iedereen mee. Maak daarbij concrete keuzes, knip het op in onderdelen en verbind daar doelen aan.

Online in de thema-update nog veel meer tips en voorbeelden. 

Link: https://www.ing.nl/zakelijk/grootzakelijk/Thema-Sector-Update-Leisure-duurzaamheid.html
Trefwoorden: duurzaam toerisme, horeca, leisure, verblijfsrecreatie, dagrecreatie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.