Geplaatst op: 22-10-2021
Auteur: Marc Gerlings

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas

10 speerpunten vertellen het verhaal van de Maas
Opening eerste Archeo Route Maaswerken. Foto: Limburg Marketing.
Langs de Limburgse Maas komen tien nieuwe speerpunten op plekken van grote archeologische betekenis. Het zijn opvallende markeringen in het landschap, letterlijk in de vorm van een speer. Ze vertellen samen één overkoepelend verhaal over ‘Leven langs de Maas’. In Beegden is op 21 oktober het eerste nieuwe speerpunt geopend. Daarmee krijgt de bestaande Archeo route een innovatieve opvolging.

De Archeo route Limburg vertelt de verhalen achter de archeologische vondsten in Limburg. Tot 1 oktober 2021 zijn in Limburg al 60 locaties actief. Voorbijgangers kunnen bij zo’n speer met behulp van hun mobiele telefoon in het verhaal van die plek duiken. De bijzondere historie daarvan wordt door middel van video en augmented reality virtueel tot leven gewekt. De tien nieuwe speerpunten in de Archeo Route Limburg zijn van Zuid- tot Noord-Limburg langs de Maas te vinden. De virtuele
vondsten van deze 10 Maaswerken locaties zijn live te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Limburg werd na de overstromingen in 1993 en 1995 afgelopen juli opnieuw getroffen door extreem hoogwater. De grilligheid van dit natuurfenomeen blijft een uitdaging voor de mensheid. Het bepaalt al eeuwen sterk het leven van de bewoners langs de rivier en voor een groot deel hoe het landschap in onze provincie eruit ziet. Daarom brengt de organisatie van het netwerk een ‘Ode aan de Maas’ in 2021 en 2022, tijdens talrijke initiatieven, waaronder dit nieuwe project ‘Leven langs de Maas’.

Verschil met eerdere speerpunten

Het verschil met de 59 eerder al geplaatste archeologische speerpunten is dat de tien nieuwe punten één samenhangend verhaal vertellen, namelijk dat van de Maas als levensader van Limburg, wat eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm
bestond al zo was. Het archeologisch onderzoek is in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd vanuit het programma ‘De Maaswerken’. Dit moet meer ruimte aan de rivier bieden, in combinatie met dijkversterkingen. De oudste sporen van mensachtigen zijn in de buurt van de Maas gevonden, de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar dorpen en machtige steden.

Bert Mennings: "Verdieping van de verhalen"

"De archeologische vondsten zeggen veel over ons leven met de rivier en over de transformaties die we door de tijd hebben meegemaakt,” zegt directeur Bert Mennings van het Limburgs Museum. "Het Limburgs Museum biedt verdieping bij die verhalen,” vertelt Mennings. "Wie de locatie van het speerpunt bezoekt, ziet en hoort via de app de Geschiedenis tot leven komen. In ons museum kun je ook de echte objecten zien en het grotere verhaal erachter ontdekken.”

Samenwerking

Het Maaswerken-project waaruit de tien locaties voortkomen, wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat en de Provincie Limburg. Realisatie van het project ontstaat door een samenwerking van beide partijen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Limburgs Museum en Limburg Marketing. En dat in nauwe samenwerking met de gemeentes waar de tien locaties tot medio volgend jaar geplaatst zullen gaan worden. Dit zijn Maastricht, Meerssen, Stein, Maasgouw, Roermond, Leudal, Venlo, Bergen en Horst aan de Maas.
Trefwoorden: route, Maas, archeologie, museum, DMO

CELTH





||| Nieuws |||

10/02/25
Nationale Sportweek telt liefst 5 host cities
Van 19 tot en met 28 september 2025 vindt de Nationale Sportweek plaats, waarbij heel Nederland in beweging komt. Vijf steden springen eruit als host cities: Leeuwarden, Bunschoten, Zoetermeer, Westland en Helmond.
07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.