Meer functies voor recreatie en wonen bij Fort Jutphaas
Interview met gedeputeerde Rob van Muilekom
Fort Jutphaas bij Nieuwegein maakt een belangrijk deel uit van de ontwikkeling van de wijk Rijnhuizen. Afgelopen vrijdag werd het gerestaureerde fort officieel geopend. Het vormt het centrale punt van de kantorenwijk die getransformeerd wordt naar een woon- en werkwijk met vele woningen en recreatie. Erfgoed en de ondernemers worden de aanjagers voor recreatie. "Het nodigt uit voor meer!"
De provincie Utrecht toont hier integrale gebiedsontwikkeling, zoals recreatie, woningbouw en erfgoed. Door deze integrale aanpak blijft het waterliniekarakter behouden en vormt het fort het middelpunt van het parkachtige gebied waar mensen kunnen recreëren, elkaar ontmoeten en iets eten of drinken.
Identiteit
Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Fort Jutphaas geeft het gebied identiteit door haar militaire verleden, het is een van de eerste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste Rijksmonument van Nederland. Het is onderdeel van een uniek verdedigingssysteem dat nu nog zichtbaar is in het open landschap. Ik ben er trots op dat dit nu de status van werelderfgoed heeft gekregen. Het geeft identiteit aan onze provincie."
Ondernemen in werelderfgoed
Wethouder Kuiper: "De werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie straalt af op Nieuwegein. We hebben verschillende en volkomen unieke objecten in onze gemeente. Van Fort de Batterijen via de Plofsluis tot aan de verplaatste objecten in Nieuwegein Zuid. De mensen koesteren de Hollandse Waterlinie meer en meer, nu ze van ‘gewoon onze achtertuin’ tot ‘uniek werelderfgoed’ zijn verheven. Op fort Jutphaas wordt al langere tijd ondernomen. In het hoofdgebouw huist een succesvol restaurant. De opgeknapte woning wordt straks ook uitgebaat."
Topics:Beleid, Cultuur, Dagrecreatie, Horeca, Natuur
Trefwoorden: erfgoed, fort, recreatie, wonen, werken, ondernemer, beleid, horeca