Geplaatst op: 04-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

CELTH, NBTC, ANVR ondertekenen ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism'

CELTH, NBTC, ANVR ondertekenen ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism'

Op de Klimaattop in Glasgow hebben vandaag meer dan 300 toeristische organisaties de ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ ondertekend. Vanuit Nederland hebben onder andere CELTH, NBTC, ANVR, Merk Fryslân en Better Places de verklaring ondertekend.

De ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ verenigt wereldwijd de toeristische sector achter een gezamenlijke route naar een klimaatneutrale sector. De verklaring is vandaag gelanceerd op de VN Klimaatconferentie in Glasgow. De declaratie is een initiatief van UNWTO, UNEP, Tourism Declares a Climate Emergency, The Travel Foundation en VisitScotland.

Halvering toeristische emissies

Met de ondertekening van de Glasgow Declaration committeren partijen zich aan een halvering van de toeristische emissies in het komende decennium en nul uitstoot zo snel als mogelijk maar in ieder geval voor 2050. Door de ondertekening worden ze onderdeel van een internationaal netwerk dat zich inzet voor een dringende en gecoördineerde internationale klimaatactie in het toerisme. Dat is hard nodig want uit het nieuwste onderzoek van UNWTO/ITF blijkt dat rond 2030 de emissies ten gevolge van toerisme met 25% juist flink toenemen.

CELTH: Kennis en tools ontwikkelen

Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) laat daarmee zien dat ze zich internationaal actief wil inzetten in het realiseren van de klimaatdoelstellingen voor de vrijetijdssector zoals die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn afgesproken. CELTH maakt al belangrijke stappen op dit gebied met haar Agenda Bewuste Bestemmingen en een Onderzoeksagenda Duurzaamheid en ontwikkelt graag met partners nieuwe initiatieven om als sector de klimaatambities te realiseren.

Menno Stokman, directeur CELTH: "De ‘Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ biedt een sterke context en een wereldwijd ecosysteem waarbinnen CELTH en haar kennis- en onderwijspartners (Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool en HZ University of Applied Sciences) met de ontwikkeling van kennis, inzichten, methodieken en concrete tools van waarde kunnen zijn voor het brede gastvrijheidsdomein, wereldwijd en in Nederland. Zo willen wij de sector helpen om optimaal bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgaven.” Volgens Stokman zijn actie en internationale samenwerking hard nodig omdat de sector kwetsbaar is voor klimaatverandering en tegelijkertijd ook een bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen: "De opgaven voor het gastvrijheidsdomein zijn urgent omdat in 2030 al een halvering van de uitstoot moet zijn gerealiseerd. Ook vanuit ons domein.”

CELTH investeert al op dit thema door de ontwikkeling van de Agenda Bewuste Bestemmingen, een bruikbaar kader om het gastvrijheidsdomein te helpen bij haar verduurzamingsopgave en daarmee een middel om invulling te geven aan de Glasgow Declaration. Daarnaast investeert CELTH, namens de Nederlandse Taskforce Gastvrijheidssector, in de ontwikkeling van een Onderzoeksagenda Duurzaamheid. Essentieel wordt dat het gastvrijheidsdomein in Nederland proactief inspeelt op alle wetgeving en regels die de klimaatcrisis moeten oplossen.

GlasgowDeclarationX

NBTC: Bezoekers verleiden tot duurzame keuzes

NBTC liet met de in 2018 gepubliceerde visie Perspectief 2030, al zien dit thema serieus te nemen. Onder meer door ‘Duurzaamheid Moet’ op te nemen als één van de vijf strategische pijlers, op de weg naar een toekomstbestendige bestemming Nederland.

Jos Vranken, Algemeen Directeur NBTC: "Ook de komende jaren wil NBTC samen met partners gericht inzetten op verschillende vraagstukken rond duurzaamheid. Denk aan het verleiden van bezoekers tot het maken van duurzame keuzes. Of bestemmingen ondersteunen bij het versnellen van de verduurzaming van hun toeristisch aanbod. Geen gemakkelijke, maar wel een mooie en noodzakelijke uitdaging waar we graag gezamenlijk de schouders onder zetten. We nodigen andere partijen in Nederland dan ook uit om ook de Glasgow Declaration te ondertekenen en met ons deze uitdaging en kans aan te gaan.”

ANVR: Verantwoordelijkheid nemen

Reisbrancheorganisatie ANVR vindt het belangrijk haar verantwoordelijkheid te nemen in de duurzame toekomst van het toerisme en heeft hiervoor de 'Glasgow declaration on climate action in tourism' getekend als een van de eerste Europese reisbrancheorganisaties.

"Deze ondertekening is voor de ANVR een logische stap, omdat wij ons -samen met de bij ons aangesloten reisorganisaties- al jaren inzetten voor meer verantwoord reizen onder de noemer 'Better holidays'. Wij vinden het namelijk belangrijk om bij te dragen aan duurzaam toerisme en dit structureel te verankeren in het ondernemen", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR. "In 2025 moet duurzaam toeristisch ondernemen centraal staan in het beleid van alle ANVR-reisondernemingen. Dat betekent dat we de positieve effecten van reizen maximaliseren en de negatieve minimaliseren om een goede balans te krijgen."

Link: https://www.oneplanetnetwork.org/sustainable-tourism/glasgow-declaration
Trefwoorden: duurzaam toerime, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.