Geplaatst op: 08-11-2021
Auteur: Marc Gerlings

Personeelsproblemen bij zwemonderwijs

Personeelsproblemen bij zwemonderwijs
Zwembaden sluiten zelfs door gebrek aan zweminstructeurs.
Bijna de helft van mensen die werken in een zwembad kan niet rondkomen en vindt het werk geestelijk en lichamelijk zwaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van FNV Sport en Bewegen onder ruim 500 respondenten die in de sportsector werkzaam zijn. Zwemmen, in zwembaden of in buitenwater, is een groot onderdeel in het recreatiegedrag.

Steeds meer zwemonderwijzers zoeken hun heil buiten de branche, met als gevolg dat wachtlijsten voor zwemles oplopen en er zelfs zwembaden hun deuren moeten sluiten.

Ingrid Koppelman, bestuurder FNV Publiek Belang: "Door bezuinigingen en reorganisaties als gevolg van aanbestedingen is de functie van zwemonderwijzer steeds verder uitgehold. Taken zoals schoonmaken en toezichthouden zijn opgeknipt. Zo blijven er vooral deeltijd- en bijbanen over en kun je werknemers in verschillende, lees lagere, salarisschalen indelen. Deze race naar beneden moet nu stoppen."

Eén sport-cao

Omdat het gaat om kleine, flexibele banen moeten werknemers binnen de bredere sportsector twee banen combineren of switchen binnen de sector. Maar door de grote hoeveelheid cao’s in de sector, het verschil in salaris of het ontbreken van een cao, is dat onaantrekkelijk.

Koppelman: "Vanwege het gebrek aan perspectief op meer uren of een vervolgcarrière verlaten steeds meer werknemers de branche. Ze stappen over naar sectoren met beter betaalde functies met meer carrière- en ontwikkelingsmogelijkheden Wij pleiten daarom voor één sport-cao met één loongebouw. Dan krijg je een gelijker speelveld en staat het belang en de toegankelijkheid van sporten weer op één, in plaats van het maken van winst."

Zwemonderwijs onder druk

Jonge zwemonderwijzers krijgen ook onvoldoende begeleiding door het tekort aan personeel. Ze verlaten vaak al na een paar jaar de sector. Door het tekort aan zwemonderwijzers neemt de werkdruk toe, zijn er lange wachtlijsten voor zwemles en moeten sommige baden op bepaalde uren hun deuren sluiten. Ook staat de veiligheid van de klanten onder druk door een tekort aan toezichthouders.

Rol overheid

De vakbond vindt ook dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om zwemonderwijs aan kinderen. Koppelman: "We willen niet dat de komende generaties de dupe zijn van de jarenlange bezuinigingen. De overheid moet de toekomst van zwemles, maar ook de kwaliteitseisen aan zwemdiploma’s en zwemonderwijs, zeker stellen."

Enquête

De FNV houdt jaarlijks een enquête onder werknemers in de sportsector. Ze zijn onder meer werkzaam bij sportbonden, sportservicebureaus, sportbedrijven, zwembaden, sportscholen, recreatiebedrijven en maneges.
Trefwoorden: zwemmen, water, recreatie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.