Natuur is in trek: populaire uitstapjes
Uit cijfers van Natuurmonumenten blijkt dat mensen meer dan ooit tevoren de natuur opzoeken. Dankzij de coronacrisis werden meer mensen lid van Natuurmonumenten, waren er meer bezoekers in natuurgebieden, werden er meer mountainbikevignetten verkocht en downloadden mensen meer wandelroutes. Nog altijd zijn uitstapjes naar de natuur geliefd. Waar komen deze mensen op af? Daarom enkele populaire wandel- en fietsgebieden op een rij en wat de beleving is van deze gebieden in de ogen van de consument.
Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug is een uitgestrekt natuurgebied, waar je naast natuur ook diverse oude dorpjes, landhuizen en kastelen vindt. Al wandelend kun je dit gebied uitstekend ontdekken. Is een bezoeker slecht ter been of wil de consument liever een wat minder actief uitje? Dan is populair de autoroute over de Utrechtse Heuvelrug waarbij je langs Paleis Soestdijk komt en de Pyramide van Austerlitz bezoekt. Dit monument is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Rij verder langs Bunnik om een blik te werpen op Fort bij Rijnauwen. Dit grootste fort van Nederland maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd onlangs UNESCO werelderfgoed.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Steeds meer stuifzandgebieden zijn aan het verdwijnen. Gelukkig is het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen er nog. Daarmee wordt dit park nog sterker een natuurlijke attractie. Hier wandel je door het losse zand, waarvoor een goede conditie mooi is meegenomen. Dit natuurgebied staat bekend als een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en ligt op een dikke laag dekzand. Ga het hele gezin een dagje naar de natuur? Neem dan een emmer, harkje en schep mee. Voor de kinderen valt hier gigantisch veel te ontdekken. Rennen door het mulle zand, graven in de bodem op zoek naar bijzondere voorwerpen of verstoppertje spelen achter een duin, hier kan het allemaal.
Fietsen over de Gooise Heideroute
De Gooise Heideroute is een 30 kilometer lange route die langs heideveld en akkerland loopt. Vroeger bestond het Gooi enkel uit heidevelden, die werden onderbroken door stukjes akkerland gelegen rond de dorpen. Veel van de heide is tegenwoordig verdwenen door bebouwing en de aanleg van wegen, maar tijdens deze bijzondere route kom je veel natuur tegen. Neem zeker een kijkje bij de Blaricummer- en Tafelbergheide schapen. Wandel het hoogste punt van het Gooi op, de Tafelberg, waar een trap naar het uitzichtpunt op 36,4 meter hoog loopt.
Dagje naar het strand
In ieder seizoen is het leuk om een dagje naar het strand te gaan. Dat was te merken in de lockdown. Badplaatsen werden extra bezocht. In de winter maak je een mooie wandeling terwijl de kinderen druk bezig zijn met het strand afzoeken naar bruikbare voorwerpen of mooie schelpen. In de herfst kunnen de echte durfals de zee nog in met een wetsuit aan tijdens een surfles. Na het surfen of uitwaaien geniet je in een leuke strandtent van een warme chocomel met een grote punt gebak.
Topics:Dagrecreatie, Natuur
Trefwoorden: natuur, dagrecreatie