Gelderland steunt regionale ontwikkeling Loevestein
Slot Loevestein is vooral bekend van de ontsnapping van Hugo de Groot en trekt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers waarvan ruim 73.000 betalend. De vesting ligt op het kruispunt van waterwegen, het snijpunt van politieke betrekkingen en het knooppunt van ambities. Om het erfgoed van Loevestein te kunnen beleven, is de verbinding van natuur, water en cultuurhistorie van wezenlijk belang.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
De steun van de provincie Gelderland vloeit voort uit afspraken die zijn gemaakt rondom de Regiodeal-project Doorontwikkeling Loevestein-Munnikenland. Trekker van het project is Stichting Museum Slot Loevestein. De beheerders willen een masterplan opstellen om het voor bezoekers aantrekkelijker te maken om het Slot te beleven in relatie tot het omliggende Munnikenland. Loevestein werkt momenteel in samenspraak met diverse stakeholders een masterplan uit voor de doorontwikkeling van het gebied vanuit de integraliteit van natuur, water en cultuur(historie). Het natuurgebied en de museale vesting zijn beide onderdeel van de voor de Unesco werelderfgoedstatus genomineerde Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de doorontwikkeling staan instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed en natuur, en maatschappelijke opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie en bereikbaarheid centraal.
Aansluiting bij nieuw denken over erfgoed
Het project sluit aan bij Gelderse ambities voor recreatie & toerisme, (wereld)erfgoed en riviernatuur. Erfgoedgedeputeerde Peter Drenth: "Met de bezichtiging van Slot Loevestein en het mooie omliggende Munnikenland geeft toeristen de kans verschillende, bijzondere momenten tijdens een bezoek te beleven. Het mooie Gelderse erfgoed gecombineerd met andere recreatie. Alles dicht bij elkaar, dus praktisch, gevarieerd en duurzaam. Dat sluit goed aan bij ons nieuwe denken om ons erfgoed breder aantrekkelijk te maken.”