Geplaatst op: 30-11-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Horeca deze zomer weer op pré-coronaniveau

Horeca deze zomer weer op pré-coronaniveau
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Deze zomer lag de omzet van de Nederlandse horeca op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige omzetcijfers. 

In het derde kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca 14,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Alle branches noteerden ten opzichte van de zomer van 2020 een groei. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 was de omzet even groot. Nu was de zomer in deze pandemische periode redelijk normaal. Over het hele jaar bezien, is de Nederlandse horeca nog lang niet hersteld van de pandemie. Het herstel deze zomer is toe te schrijven aan de restaurants, verreweg de grootste branche binnen de horeca, de fastfoodrestaurants (waaronder snackbars en cafetaria’s) en de overige logiesverstrekking (vakantieparken en campings).

Hotels: -23,1%

Hotels boekten in het derde kwartaal weliswaar bijna 14% meer omzet dan een jaar eerder, maar bleven van alle branches in de horeca het verst verwijderd van het pre-coronaniveau. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 lag de omzet nog bijna een kwart lager. 

Verblijfsrecreatie: +16,6%

Met de verblijfsrecreatie ging het een stuk beter. Verhuurders van vakantiehuisjes en campings noteerden een omzetstijging van 8,1% ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 en van 16,6% ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Dat is behoorlijk in lijn met de vandaag gepubliceerde cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties waar het aantal overnachtingen in de verblijfsrecreatie tussen 2019 en 2021 met 14% groeide. 

Kantines en catering:-14,2%

De omzetstijging ten opzichte van een jaar eerder van kantines en catering was in het derde kwartaal met 30,5% het grootst van alle horecabranches. De omzet lag echter nog altijd ruim 14% lager dan in hetzelfde kwartaal twee jaar eerder. 

Restaurants: +10,4%

Bij restaurants was de omzet 17,8% hoger dan in het derde kwartaal van 2020. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 lag de omzet 10,4% hoger.

Fastfood: +14%

Fastfoodrestaurants boekten een omzetstijging van 13,5% vergeleken met het derde kwartaal van 2020. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 lag de omzet 14% hoger. Cafés ten slotte, zetten ruim 7% meer om dan een jaar eerder. Hun omzet bleef echter ten opzichte van twee jaar eerder nog 4,4% achter.

Figuur 1: Omzet Nederlandse horeca in het derde kwartaal van 2021, ten opzichte van dezelfde periode in 2019 een 2020

OmzetHorecaZomer2021
Bron: CBS
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, vakantieparken, horeca, hotels, restaurants, cafés, fastfoodrestaurants, kantines, catering, omzet

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/12/24
Daglichtoplossingen voor hotels en conferentiecentra
Het benutten van daglicht in hotels en conferentiecentra biedt veel voordelen. Het maakt gemeenschappelijke ruimtes aantrekkelijker en zorgt ervoor dat gasten zich prettiger voelen.
23/12/24
Terugblik op de grootste editie van Recreatie Vakbeurs 2024
De afgelopen editie van Recreatie Vakbeurs was onvergetelijk: meer dan 8.000 bezoekers, ruim 340 exposanten en een overvloed aan inspiratie, innovaties en waardevolle ontmoetingen. Een maand later blikken we terug op wat deze editie zo bijzonder maakte.
18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.