MarketingOost wil vrijetijdseconomie in coalitieakkoorden
Marketing Oost heeft een Visiedocument geschreven met als doel dat de vrijetijdseconomie een vaste plek krijgt in de coalitieakkoorden van alle Overijsselse gemeenten.
De Overijsselse DMO constateert dat steeds meer gemeenten de laatste jaren de toegevoegde waarde van de vrijetijdseconomie ervaren. "Ze zien dat de sector een economische motor is voor de regio, en dat deze de welvaart van inwoners en de leefbaarheid van hun omgeving positief beïnvloedt.”
Integraal beleid essentieel
Als de destinatiemanagementorganisatie van Overijssel is Marketing Oost blij met deze ontwikkeling. "Maar we zien ook dat er nog veel te doen is. Om ook in de toekomst de vruchten van de vrijetijdseconomie te blijven plukken, is het ontwikkelen van integraal beleid op het gebied van recreatie en toerisme essentieel. MarketingOost pleit dan ook voor een prominente plek van de vrijetijdseconomie in het coalitieakkoord van iedere Overijsselse gemeente. In het Visiedocument geven zij 5 redenen waarom en schetsen we de randvoorwaarden.
5 redenen voor een prominente plek voor de vrijetijdseconomie
- De vrijetijdseconomie zorgt voor extra externe bestedingen binnen gemeenten
- De vrijetijdseconomie is naast een doel ook een middel dat bijdraagt aan de leefbaarheid en brede welvaart van inwoners
- De vrijetijdseconomie draagt bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat
- De vrijetijdseconomie zorgt voor versterking van trots bij bewoners
- De vrijetijdseconomie heeft investeringen nodig om de coronacrisis te boven te komen
Wat moeten gemeenten doen?
Om de vrijetijdseconomie (weer) te laten floreren is het volgens MarketingOost nodig om wonen en recreëren hand in hand te laten gaan. Daarom met het vrijetijdsaanbod een prominente plaats innemen bij de start van gebiedsontwikkelingen. De sector moet daarnaast inzetten op het leggen van cross-sectorale verbindingen en sturen op bestemmingen in balans. Belangrijk is ook in te zetten op het versterken van duurzaamheid en inclusie. Daartoe is sturen op bewuste bestemmingen met betere beschikbare en toegankelijke data. Voor een gezonde bijdrage aan de Overijsselse vrijetijdseconomie is het belangrijk dat de vraag gestimuleerd wordt bij de gewenste doelgroepen.
Trefwoorden: beleid, dmo's, vvv's, belangenbehartiging, Overijssel, gemeenten, gemeenteraadsverkiezingen