Meer recreatieroutes op de Veluwe gaan hand in hand met natuurbescherming
Op de Veluwe wordt 4.000 kilometer nieuwe netwerkilometers gerealiseerd. In 2024 heeft de Veluwe dan 7.000 kilometer aan wandel-, ruiter- en men- en mountainbikeroutes. Daarnaast verbetert Routebureau Veluwe het bestaande fietsnetwerk. Die ontwikkeling gaat hand in hand met de nieuwe recreatiezonering die kwetsbare natuur ontziet
De nieuwe routes zijn mooi en uitdagend en verbinden de verschillende regio’s. De nieuwe netwerken komen op bestaande paden. Aantrekkelijke routes leiden de recreatiedruk in goede banen. Ze dragen bovendien bij aan de lokale economie en de profilering van de Veluwe.
Passend binnen recreatiezonering
De nieuwe routes passen binnen de recreatiezonering die begin november werd gepresenteerd. Daarmee wordt kwetsbare natuur ontzien maar blijft goede recreatie mogelijk. Belangrijk onderdeel is de zoneringskaart. Die geeft in grote lijnen weer op welke plek meer nadruk ligt op recreatie en op welke plek meer op natuur. Op flinke delen van de Veluwe komt de zonering al in grote lijnen overeen met de huidige inrichting en het gebruik van de terreinen en zal men geen of weinig verandering gaan ervaren. Op een aantal plekken zijn de maatregelen wat ingrijpender, maar voorop staat dat de Veluwe toegankelijk en beleefbaar blijft.
Start in Ermelo en Putten
De komende maanden start op meerdere locaties op de Veluwe de aanleg van nieuwe routenetwerken. Maandag 6 december sloeg Rianne Roeters van Staatsbosbeheer onder toeziend oog van gedeputeerde Peter van ’t Hoog en Ermeloos wethouder Leo van der Velden (allen lid van de VeluweAlliantie) de eerste paal. De komende maanden realiseert Routebureau Veluwe belangrijke onderdelen van het wandelnetwerk rondom Apeldoorn en in de Veluwezoom. Bij Arnhem en Schaarsbergen werkt de organisatie aan de laatste fase van een speciale mountainbikeroute.
Routebureau Veluwe
Routebureau Veluwe voert het project uit. De organisatie verzorgt de aanleg en het beheer en onderhoud. Dat geldt voor borden, palen en andere bewegwijzering én het digitale databeheer. Steeds meer recreanten gebruiken immers routeplanners en apps.