Reacties op voortzetting avondlockdown: "gestrompel zat"
Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland kijkt vanuit een breder perspectief naar de coronamaatregelen die gisteravond zijn aangekondigd. "Zo langzamerhand zijn we het gestrompel van lockdown naar lockdown en van korte termijn beslissing naar korte termijn beslissing goed zat.”
Kees van Wijk vervolgt: "Het kabinet schijn te vergeten dat de ondernemers juist uit deze zwaar getroffen sector door hun vermogens heen zijn en inmiddels flinke schulden hebben opgebouwd.”
Gastvrij Nederland heeft er begrip voor dat het kabinet maatregelen moet nemen. Maar wij zien liever nog meer inzet op effectieve maatregelen, zoals maximaal versneld geven van boosterprik, verhogen van de vaccinatiegraad van specifieke doelgroepen en uitbreiden van de IC capaciteit. En tegelijkertijd een goede exit strategie ontwikkelen en een langer houdbare oplossing aanbieden aan getroffen ondernemers.
Van Wijk vindt het niet meer dan terecht dat het kabinet de steunpakketten verlengt, zeker nu de coronabeperkingen langer blijven gelden. Maar liever ziet hij dat al die ondernemers uit de reis-, cultuur-, evenementen, touringcar- en rondvaartbranche, uit de horeca en recreatiesector en de dagattracties en uit de beurzen en congressector doen waar ze goed in zijn: ondernemen zodat gasten en bezoekers kunnen ontspannen, recreëren op land en op het water, uit eten gaan, kamperen, sporten, elkaar ontmoeten, cultuur snuiven, reizen in binnen- en buitenland, congresseren en evenementen bijwonen.
Koninklijke Horeca Nederland ziet de omzet van de feestmaand december in rook opgaan. 'De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners of weekendjes weg. Nu de avondlockdown is verlengd, valt dit voor het tweede jaar op rij allemaal weg. Feesten en (catering)partijen zijn volop geannuleerd tot ver in Q1, restaurants kunnen geen diner op locatie aanbieden en ook de hotellerie heeft het enorm zwaar. Na de persconferentie van eind november nam het aantal annuleringen rap toe en zijn er nog nauwelijks reserveringen. Nu er na 17.00 uur niets meer te doen is en alleen dineren op de kamer overblijft, is de sjeu er - ondanks de creativiteit van heel veel ondernemers - voor veel gasten vanaf.'
Topics:Beleid
Trefwoorden: corona, maatregelen