Geplaatst op: 02-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Zuiderzeemuseum zet eerste crowdfundingactie op

Beleving in miniatuurwereld van het museum

Zuiderzeemuseum zet eerste crowdfundingactie op
Impressie van de beleving van de gerestaureerde maquette. Impressie: Synergique.
Het Zuiderzeemuseum heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een crowdfundingactie opgestart. Aanleiding hiervoor is een bijzonder object; een houten maquette van het buitenmuseum, die al bijna 20 jaar lang in het depot is opgeslagen. Het museum wil de maquette graag restaureren, verlevendigen én op de 75ste verjaardag in 2023 weer presenteren aan zijn bezoekers. 

Om dit te kunnen realiseren is 30.000 euro nodig. Het Zuiderzeemuseum roept de hulp in van het publiek en hoopt met deze actie voldoende geld op te halen om deze unieke maquette nieuw leven in te blazen.      

Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum: "De maquette is oorspronkelijk gemaakt ter ere van de opening van het buitenmuseum. In 1983 kreeg vrijwilliger Sijfert Smit de opdracht tot het maken ervan. Tien jaar lang werkte hij in zijn eentje op een zolderkamer in het buitenmuseum aan dit project. Zijn dochter, Sylvia Smit, weet het zich nog goed te herinneren: "Ik heb de werkkamer van mijn vader in die periode regelmatig bezocht. Ik kan mij nog herinneren, dat de radio altijd aanstond en de geur van hout de kamer vulde.”           

Maquette wordt een miniatuurbeleving

De maquette van het buitenmuseum is ongeveer 3,5 x 5 meter groot en bevat alle bouwwerken die ook nu nog in het buitenmuseum terug te vinden zijn; van de kalkovens tot de molen en van de muziekkapel tot de brug van Jorwert. Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, over de restauratie: "Deze maquette trekt je meteen het museum in. Je ziet in één oogopslag de omvang van het buitenmuseum en de verscheidenheid van de diverse panden, tuinen en grachten. Met één druk op de knop kunnen bezoekers straks de wieken van de molens laten draaien, rook uit de schoorstenen van de kalkovens laten komen en een bootje door de grachten laten varen. Ook willen we er naast animaties bijzondere wetenswaardigheden over de bouw van het buitenmuseum aan toevoegen door middel van foto’s, video’s en verhalen op touchscreens.” 

Tegenprestaties

De crowdfundingactie loopt van 13 december 2021 tot en met 17 januari 2022 en hiervoor is een speciale donatiepagina aangemaakt: www.zuiderzeemuseum.nl/maquette. Donateurs dragen niet alleen een steentje bij aan de restauratie en verlevendiging van de maquette, maar ontvangen er ook iets bijzonders terug. Voor bijvoorbeeld een donatie van 25 euro ontvangt de donateur een uitnodiging voor het bijwonen van de onthulling van de maquette op de verjaardag van het Zuiderzeemuseum. Wil je jezelf als miniatuur terugzien in de maquette? Dat kan al met een donatie van 150 euro. Voor een exclusieve overnachting in het buitenmuseum staat een bedrag van 1.500 euro.  


Topics:Cultuur
Trefwoorden: museum, crowdfunding, actie,

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.