Hotelicoon Payer gaat met pensioen
Roberto Payer. Foto: Hilton.
Everything changes to remain the same
In zijn 52-jarige loopbaan heeft hoteldirecteur Payer veel zien veranderen maar, zegt hij: "‘Everything changes to remain the same.’ De basis is een goed bed, schone lakens, lekker eten en drinken en goed bediend worden. Ondanks alle innovaties, digitalisering en de verworvenheden van deze tijd, blijft de ‘power of the human touch’ het belangrijkste."Van human touch naar hotelontwikkelingen
Roberto Payer (Cordenons Italië, 1950) startte zijn loopbaan bij Hilton als jonge twintiger in de jaren ’70. Vol enthousiasme en met passie voor het vak groeide hij uit tot een van de meest succesvolle hoteliers ter wereld. Hij heeft veel ontwikkelingen in gang gezet, voelde telkens de tijdgeest aan en wist op de juiste momenten te anticiperen op veranderingen. Hij schroomde daarbij niet om onorthodoxe maatregelen te nemen en risico’s aan te gaan in de overtuiging dat het ‘zijn’ hotel ten goede zou komen.Zo gooide hij beginjaren ’90 het roer om en zette hij een koers uit waarbij door middel van culturele activiteiten nieuwe én terugkerende (buurt)bezoekers het hotel en zijn voorzieningen opnieuw wisten te waarderen. Zijn credo ‘dicht bij jezelf blijven’ vertaalde zich in het Italiaanse restaurant Roberto’s in Hilton Amsterdam, waar Payer tot op de dag van vandaag zijn persoonlijke stempel zet.
Waldorf Astoria
In de jaren ’10 stond hij aan de wieg van de plannen voor het Waldorf Astoria Amsterdam. Een project met een voor Nederland ongekende nieuwe vorm van topluxe in de hotellerie. De opening van het hotel in mei 2014 beschouwt hij als kroon op zijn werk.Grande Ufficiale
Voor zijn verdiensten voor Hilton en voor de gastvrijheidsindustrie wereldwijd en in Amsterdam is Roberto Payer meermalen onderscheiden. In januari 1995 werd hij uitgeroepen tot de Meest Markante Horeca Manager van het Jaar. Tijdens zijn 40-jarig jubileum bij Hilton in 2009 kreeg hij de Frans Banninck Cocq Penning van de burgemeester van Amsterdam, voor zijn verdiensten aan de stad Amsterdam.De Italiaanse President Napolitano bevorderde Payer in 2012 van Commendatore tot Grande Ufficiale (grootofficier), de hoogste orde van de 'Ordine della Stella d’Italia'.In 2017 is hij genomineerd als ‘General Manager of the Year’ door Virtuoso, de vereniging die de top van de wereldwijde reis- en hotelwereld vertegenwoordigt. Het hoogtepunt was de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten als hotelier met een meer dan 50-jarige loopbaan bij Hilton en voor zijn bestuurlijke functies in tal van maatschappelijke, educatieve en culturele organisaties.
Topics:Horeca
Trefwoorden: hotel, Payer, Waldorf, Hilton