Geplaatst op: 21-12-2021
Auteur: NRIT redactie

Deliveroo bezorgers vallen onder cao

Deliveroo bezorgers vallen onder cao
Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer, oordeelt de rechter in hoger beroep in een zaak die FNV tegen het bedrijf aanspande. Het oordeel komt nadat in een andere zaak in hoger beroep al was bepaald dat de bezorgers werknemers zijn en geen zzp’ers, zoals Deliveroo beweert.

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "Deze uitspraak is wederom goed nieuws voor de maaltijdbezorgers. Doordat ze nu onder deze cao vallen, worden hun arbeidsvoorwaarden in een keer goed geregeld en hebben ze zekerheid over hun inkomen."

Door de uitspraak van de rechter hebben de bezorgers recht op onder meer een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en wordt hun loon doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Dijkhuizen: ‘De uitspraak geldt met terugwerkende kracht voor alle bezorgers die voor Deliveroo werken en gewerkt hebben. Bezorgers kunnen zich bij FNV melden om samen een arbeidsovereenkomst op te eisen waarbij een cao-loon hoort.’

Beroep op de overheid

FNV heeft meerdere rechtszaken lopen tegen platformbedrijven die gebruik maken van schijnzelfstandigen, zoals Deliveroo, Temper en Uber. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: "Die rechtszaken zouden niet nodig zijn als de overheid haar eigen wetten zou handhaven. Al 5,5 jaar wordt er echter amper gehandhaafd door de overheid op de aanpak van schijnopdrachtgeverschap. Met als gevolg dat platformbedrijven hun werkgeverschap kunnen ontlopen en daarmee oneerlijk concurreren met bedrijven die wel netjes de arbeids- en cao-regels naleven."

Regeerakkoord

In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord is aangegeven dat de overheid schijnopdrachtgeverschap wil tegengaan door betere handhaving. Boufangacha: "Het lijkt erop dat de urgentie door het kabinet wordt gevoeld. Dat is de verdienste van de platformmedewerkers die samen met FNV hun nek hebben uitgestoken. Het is wel zaak dat de politiek nu snel doorpakt en het aanpakken van schijnopdrachtgeverschap snel gaat uitvoeren."
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: bezorgen, horeca

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.