Canadian Trail dwars door Nederland
Limburg haakt aan op 10.000 km hike Liberation Route
Limburg is volop bezig met de voorbereidingen voor de Liberation Route Europe Hiking Trail, melden de DMO’s in Limburg. Nog groter voor het wandelen in Nederland wordt de Canadian Trail dwars door het land in 2022. Het wandelen was vóór de coronacrisis al groot maar kreeg tijdens de pandemie nog meer fans.
Mede dankzij een bijdrage van het Vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten wordt Limburg onderdeel van deze Liberation Route van maar liefst 10.000 kilometer die de wandelaar meeneemt van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45. Het versterkt de internationale wandelverbindingen in de Euregio. De Limburgse etappe verbindt Limburg met historische gebieden als het Hürtgenwald, de Ardennen en Arnhem en vertelt het verhaal van de bevrijding van Limburg. De route volgt het Limburgse wandelknooppuntennetwerk en lange afstandswandelpaden. Tegelijkertijd heeft het tot vernieuwing van het routenetwerk geleid. Naast de doorgaande wandelroute worden er lokale ommetjes ontwikkeld om nog meer herinneringen aan de bevrijding van Limburg zichtbaar te maken. Bijzonder detail en een groot verschil, Limburg koos er voor om de Liberation Route niet te voorzien van routeborden, Brabant wel.
Vectors of Memory
Een aantal belangrijke historische locaties langs de route worden gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde Vectors of Memory. Deze zijn ontworpen door de bekroonde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind, ook bekend van het onlangs onthulde Holocaust Namenmonument in Amsterdam. In Limburg worden 30 Vectors of Memory geplaatst over de gehele provincie. Op 14 oktober vond de onthulling plaats van een Vector bij Overloon, vlak bij de snelweg A73. De organisatie van de Liberation Route meldt dat er een set van 2 kleine en 2 grote vectors is ontworpen door Libeskind. De kleine zijn bedoeld voor op monumenten. Bij de A73 is een grote Vector geplaatst die ook zichtbaar is vanaf de snelweg. Deze landmark is meteen ook een promotiemiddel om nieuwsgierigheid op te wekken bij de automobilisten. De organisatie van de Liberation Route kan geen inschatting maken hoeveel wandelaars op dit nieuwe pad en de ommetjes afkomen. "Het is wel een bijzondere ervaring voor inwoners en zeker ook voor toeristen met alle verhalen en de storylines,” meldt Gert-Jan Jacobs.
Canadian Trail in 2022
Gert-Jan Jacobs van de Liberation Route meldt voor Nederland een veel grotere ontwikkeling. In 2022 wordt de Canadian Trail uitgevoerd. De Canadezen hebben voor het overgrote deel Nederland bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun spoor loopt vanuit Zeeland schuin door Nederland langs onder meer Breda, Arnhem, Apeldoorn, Overijssel naar Groningen en Delfzijl. "De Canadian Trail is volop in ontwikkeling. Wandelaars kunnen het al lopen omdat de route te vinden is op de website van de Liberation Route. Volgend jaar volgt de uitvoering en ontsluiten we ook de content met de verhalen die hoort bij de Canadian Trail. In fases wordt de trail opgeleverd.” De rol van de Canadezen is dit jaar bij het grote publiek zichtbaarder geworden met de film ‘De slag om de Schelde’.
Bij de ontwikkeling wordt samengewerkt met meerdere partijen. Wandelorganisatie Wandelnet is een grote. De aansluiting met bestaande paden over de Canadese opmars wordt gezocht. "Het Airbornepad van wandelvereniging OLAT wordt integraal opgenomen in de Canadian Trail,” meldt Jacobs. Dat is een stevige afstand, dat pad van Lommel naar Arnhem is maar liefst 220 kilometer lang. Voor de financiering is een groot deel verkregen via Vfonds. 2022 wordt een intensief jaar voor de organisatie van de Liberation Route. Het is veel werk om de content van de losse verhalen en de storyline van de hele route te ontsluiten. Hierbij is zorgvuldigheid nodig, met historici worden de verhalen gecheckt.
De route van de Canadian Trail.