Bioscopen verliezen meer dan helft van bezoek
Bioscopen hebben een historisch slecht jaar achter de rug. In 2021 werden Nederlandse bioscopen 14,3 miljoen keer bezocht, 15% minder dan in het al slechte 2020 en maar liefst 62% minder dan het laatste ‘normaaljaar’ 2019. Dat heeft Filmdistributeurs Nederland (FDN) bekend gemaakt.
Die nog slechtere cijfers hebben direct te maken met de lockdowns. In 2021 waren de bioscopen 24 weken verplicht gesloten tegen 15 weken in 2020. Maar dat is niet het hele verhaal. In de 28 weken dat de theaters wél open waren werden weliswaar betere resultaten gehaald dan in 2020, maar in vergelijking tot 2019 was het verlies in die maanden nog steeds 31%. De opeenvolgende en opeengestapelde beperkingen zoals de beperking in het aantal bezoekers, de QR-code, de 1,5m afstand en beperkende sluitingstijden leiden ertoe dat er uiteindelijk slechts 1/6e van de reguliere capaciteit kon worden benut.
Omzet weer lager
De totale omzet uit kaartverkoop kwam in 2021 uit op 143 miljoen euro, een afname van 5,5% ten opzichte van 2020 en vergeleken met 2019 een daling van 58,8%. Sinds de metingen van het filmbezoek vanaf 1918 zijn er slechts één keer minder bezoekers geweest, en dat was in 1992.
Filmbezoek is veilig
Volgens de FDN is een filmbezoek tijdens de pandemie veilig. "Uit recent Duits onderzoek blijkt dat de zeer professionele ventilatiesystemen aan alle hoge eisen voldoen. Er zijn tot op heden wereldwijd dan ook geen bronbesmettingen zijn aangetoond bij de bioscopen en filmtheaters. Dat komt omdat het publiek stil zit en één kant opkijkt”, schrijft de organisatie in een verklaring.
Perspectief vanuit overheid gewenst
Voorzitter Boris van de Ham van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) ziet de effecten van de maatregelen in de hele filmketen: "Ondanks de steun van de overheid raken reserves op en leveren al gemaakte investeringen door nieuwe maatregelen of een lockdown, niets of weinig op. Vanwege de voortdurende onzekerheid is het lastig een voorspelling voor 2022 te maken. Het filmaanbod is er, releases worden ook minder verschoven, maar nu moet er nog stabiliteit bij de vertoners komen. Duidelijkheid en perspectief vanuit de overheid is daarbij van groot belang. Zowel aan de nieuwe staatssecretaris voor Cultuur en van de minister van Economische Zaken vraag ik: laat de sector niet in de steek.”
- Download:Download cijfers (pdf, 222.3 KB)