Onderzoek naar belevingswaarde van bomen met Virtual Reality
De meest attractieve boom in een stedelijke omgeving heeft een ronde vorm met gele bloesem en een mooie herfstkleur. De boom moet verder fruit voor vogels en kleine dieren geven maar geen overlast opleveren. Bomen hoeven in de winter niet groen te blijven. Dat blijkt uit onderzoek met Virtual Reality van de Wageningen Universiteit.
Diverse steden zetten in op groen in de stad. Bomen zijn hierin een belangrijk onderdeel en leveren een positieve bijdrage aan klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit. Er is echter weinig systematisch onderzoek gedaan naar hoe mensen bomen beleven.
Onderzoeksopzet
Via conjoint analysis zijn eigenschappen van bomen systematisch gecombineerd tot een aantal archetypen. Deze archetypen zijn met Virtual Reality beleefbaar gemaakt. In een experiment is aan een 30-tal respondenten de aantrekkelijkheid gevraagd van de diverse bomen gedurende de seizoenen door in een virtuele straat te wandelen.
Conclusies
De proefpersonen vonden het lopen door een virtuele straat een veel betere ervaring dan het bekijken van plaatjes. De onderzoekers hebben veel geleerd in dit experiment. Zo mocht de wandeling wel langer duren en waren sommige bomen niet realistisch en gedetailleerd genoeg. Ook misten ze geuren, geluid en wind. Door het gebruik van nieuwe technieken als Virtual Reality is het mogelijk bewoners veel beter te betrekken bij de inrichten van hun straat of park.
Trefwoorden: onderzoek, beleid, leefomgeving, groen, buitenruimte, steden, innovatie