Geplaatst op: 17-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen
Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland. Foto: Gastvrij Nederland.
Gastvrij Nederland is "verbijsterd" over de versoepelingen, die het kabinet tijdens de persconferentie van 14 januari 2022 aankondigt. "Er zit werkelijk niets in het vat voor ondernemers uit de gastvrijheidssector”, reageert Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland, furieus. "Dit is bijna onwerkelijk”. Vooral de onevenwichtigheid waardoor de gastvrijheidsindustrie op geen enkele manier kan deelnemen aan de versoepelingen is de bracheorganisatie een doorn in het oog.

Een maand na het ingaan van de strenge lockdown van december 2021, meldt het kabinet dat er ruimte is voor versoepelingen. Zo kunnen mensen weer in niet-essentiele winkels terecht, is bezoek aan contactberoepen toegestaan, wordt binnen en buiten sporten ruimer mogelijk, vervalt de maximum groepsgrootte buiten en vervalt het thuiswerkadvies.

Maar de hele gastvrijheidssector blijft voorlopig nog op slot en dat schiet bij Kees van Wijk volledig in het verkeerde keelgat. "Dit is heel onevenwichtig beleid. Elke ondernemer uit elke sector zou toch op z’n minst iets moeten profiteren van de openstelling.”

Boos over onevenwichtigheid

Gastvrij Nederland pleit voor meer evenwicht in de maatregelen. Ondernemers uit de gastvrijheidssector zitten er volledig doorheen. Een goede onderbouwing van de overheid voor dichthouden van deze sectoren is afwezig. Bekend is dat de besmettingen toch vooral niet bij de bedrijven in de gastvrijheidssector plaatsvinden. Daarnaast is de toegankelijkheid van de gastvrijheidssector aantoonbaar van groot belang van het welzijn en welbevinden van heel veel Nederlanders omdat zij kunnen ontspannen, vertier zoeken, uit eten gaan, elkaar ontmoeten, reizen, sporten, cultuur snuiven en congressen en evenementen bijwonen. En hebben zij met alle maatregelen en protocollen bewezen dat zij veilig en verantwoord open kunnen.

Gestrompel is rampzalig voor bedrijven

Gastvrij Nederland doet een dringende oproep aan het kabinet om spoedig met perspectief te komen voor deze bedrijven. Het gestrompel van lockdown naar lockdown, de extreem korte tijd tussen besluit en inwerkingtreden en een besluitvormginscyclus van drie weken is rampzalig voor bedrijven.

Verbijsterd KHN

Ook Koninklijke Horeca Nederland gebruikte het woord 'verbijsterd. In een reactie wordt het maatschappelijk belang van de gastvrijheidseconomie genoemd. Het steekt dat in de landen rondom Nederland de horeca wél open is.

Nederland is corona-moe en heeft genoeg van alle maatregelen. De samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. Dat heeft de sector tijdens de perioden van heropening keer op keer bewezen. Horecaondernemers zijn boos en begrijpen niet dat binnen de versoepelingsruimte die nu wordt geboden, geen ruimte voor de horeca is. De aanhoudende onzekerheid en het gebrek aan perspectief zorgen voor onzekerheid, frustratie en psychische druk, ook bij hun medewerkers. Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft bovendien enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van de samenleving. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent. Een gezonde samenleving kan immers de druk op de zorg verkleinen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De afgelopen weken hebben we er echt werkelijk alles aan gedaan en meerdere gesprekken gevoerd met de nieuwe minister van EZK om ook de horeca mee laten te nemen in de versoepelingsruimte, maar dat zit er vooralsnog niet in. Onbegrijpelijk en onacceptabel aangezien de horeca in heel Europa gewoon open is. Als branche willen we dan ook per direct gelijkgesteld worden en komen daarom in actie.”
Trefwoorden: corona, versoepeling, gastvrijheidseconomie, horeca, cultuur

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.